A korábbi évekhez képest idén megfeleződött a borsó termőterülete, az enyhe és száraz tavasz miatt pedig messze elmarad a termésátlag a várakozásoktól, így a termelők nagyon rossz helyzetbe kerültek. Ez egy soha nem látott visszaesést jelent az ipari zöldség ágazatban. Magyarország eddig Európa harmadik legnagyobb zöldborsótermelője volt, átlagosan 10-13 százalékkal. Ahhoz, hogy ezt a pozícióinkat megtartsuk, új fajtákra, új technológiára és összefogásra lenne szükség – írja a novenyvedoszer.hu.

zöldborsó

Intenzív technológia mellett egy hektár öntözési költsége elérheti a 650 ezer forintot is – fotó: freepik.com

Alacsony felvásárlási árak, magas költségek

Egészen 2021-ig ez volt az egyik legkiszámíthatóbb termékpálya, azóta azonban teljes a bizonytalanság. Idén megfeleződtek a tavalyi árak, a hűtő-és konzervipar is lényegesen kevesebb alapanyagra kötött szerződést, mint korábban. Ha mindez nem lenne elég, idén a termés mennyisége is kifejezetten rossz volt.

Vannak termelők, akiknek a tavalyihoz képest hatvan százalékkal csökkent a borsó termőterülete. Az, hogy mekkora egy hektár bekerülési költsége a csapadékon is múlik, ahogy az sem mindegy az energiadrágulás miatt, hogy egyszer, vagy kétszer kell megöntözni a borsót, hiszen ez is jelentősen megnöveli a költségeket.

Intenzív technológia mellett egy hektár öntözési költsége elérheti a 650 ezer forintot is. Mivel az év elején még jelentős tavalyi készletek voltak a hűtőházakban, így idén alacsonyak maradtak a felvásárlási árak.


Veszélyben a termelők

Ifj. Fülöp Gábor az Agrosprint Zrt. igazgatósági tagja azt nyilatkozta, hogy idén kevesebb területen jóval kevesebb zöldborsó termett, így a termelők is rossz helyzetbe kerültek.

"Minden eddiginél korábban kezdődött a borsó betakarítása, az időjárási hatások következményeként május közepén indult a munka. Erre a cég harminc éves fennállása óta nem volt példa, ugyanis normális körülmények között június elején kezdődik a betakarítás és a feldolgozás, idén ez három héttel korábban történt. Jelenleg a szezon második felénél tart a borsó, a hektáronkénti kihozatala nagy mértékben alulmaradt az elvárttól. Idehaza a korai típusú borsónál másfél, két tonnás volt az átlagtermés, a későbbinél ennek a duplája, de ez most nem így történt. Az alacsony felvásárlási ár és a kevés hozam miatt a fenntartható gazdálkodás is veszélybe került" – fogalmazott a szakember.

Valamivel jobbak a hozamok a középérésű borsóknál, de jelentősek a területi különbségek. Sokat rontottak a helyzeten a jégesők is. A területi fekvéstől függően nagyon eltérő a mennyiségi csökkenés mértéke. A feldolgozók által támasztott gyártási terveknek a megvalósulása alulmarad a tervezettől, hiszen minimum tíz százalékos lesz a terméskiesés, így az idei borsószezon a hozamában meg sem közelíti a tavalyi számokat.

zöldborsó

Három héttel korábban kezdődött a betakarítás – fotó: freepik.com

Negyven százalékot zuhant a zöldborsó ára

Apáti Ferenc, a FruitVeb Zöldség-, Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint mindenkinek előnyös lenne egy több évre kiterjedő árszerződés.

Tavaly nagyon magasra szöktek az alapanyagárak – például a csemegekukorica felvásárlási ára 110 forint volt kilogrammonként, a zöldborsóé 230 forint, – ami a termelőknek jó volt, ahogy az is, hogy tavaly magasak voltak a hozamok, így jövedelmező volt a borsótermesztés.

A drága nyersanyagból gyártott fagyasztott és konzervipari késztermékkel a feldolgozóiparnak kellett küszködnie a piacon, mert a 2022-es áremelkedések után tavaly zuhanni kezdtek az árak. Az idei évben a csemegekukorica ára megfeleződött, a zöldborsó ára is negyven százalékot zuhant, ami a termelőknek kedvezőtlen helyzetet teremtett.