Mint arról tegnap mi is beszámoltunk: az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa csekély többséggel megszavazta a természet-helyreállítási törvényt, méghozzá úgy, hogy a miniszterek egyéni szavazatai döntöttek és nem a nemzeti kormányok álláspontjai. A Copa-Cogeca, az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek szakmai szervezete szerint ez az irányvonal egy hibás javaslatból ered és jogi csatározásokat okoz majd regionális, nemzeti és európai szinten is, miközben a törvény végrehajtásának jövője bizonytalan marad.

"Ez az ügy kezdetektől fogva ellentmondásos volt és a halászati, mezőgazdasági és környezetvédelmi európai parlamenti bizottságok sorozatos teljes elutasítását váltotta ki. A politikai retorikán túlmenően továbbra sem ad választ a jogszabály az ökoszisztéma-helyreállítás EU-szerte történő egyértelmű és következetes finanszírozásának hiányára, ami részben magyarázza a törvényt övező nagy zavarodottságot és elsietettséget. E tekintetben tegnap reggel elszalasztottuk az egyetlen lehetőséget, hogy ezt a szöveget a gyakorlatban megvalósíthatóvá és elfogadhatóvá tegyük. Egy második olvasat reálisabbá tehette volna ezt a törvényt!" – írták sajtóközleményükben.


Mindez csupán néhány héttel az európai választások után történt. A mezőgazdaság különös szerepet játszott a kampányban és a kapcsolódó vitákban, s ez a törvény lesz az első jelzés a gazdák és erdőtulajdonosok, valamint nemzeti kormányaik felé az új brüsszeli vezetés szándékairól.

Indexkép: Pixabay