Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden tette közzé a jelentést, miszerint márciusban 2008 novembere óta legnagyobb mértékben, 1,5 százalékkal estek a termelői árak az előző havihoz képest az euróövezet 19 tagállamában, és 1,4 százalékkal az Európai Unió 27 tagállamában. Februárban mindkét térségben 0,7 százalékkal csökkentek a termelői árak.

Az előző évhez képest márciusban az euróövezetben 2,8 százalékkal, az Európai Unióban pedig 2,5 százalékkal estek a termelői árak. Csökkenés elsősorban az energiaárak visszaesésére vezethető vissza. Az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 5,5 százalékkal csökkentek az energiaárak februárhoz viszonyítva. Az éves árcsökkenés az euróövezetben 11,3 százalék volt márciusban, az EU-ban pedig 10,7 százalék.

Csak három országban volt áremelkedés egy hónap alatt – fotó: Shutterstock

Az elemzők szerényebb árcsökkenést vártak: az előző havihoz képest 1,3 százalékos mérséklődést a tényleges 1,5 százalék helyett, éves összehasonlításban pedig 2,6 százalékos visszaesést a tényleges 2,8 százalék helyett.

A legnagyobb csökkenés Görögországban volt március hónapban 5,3 százalékos visszaeséssel, ezt követi,. Litvánia 5,1 százalékkal, spanyolországban pedig 3 százalékkal. Csupán három országban volt áremelkedés, Cipruson 0,5 százalékos, Lettországban és Máltán egyaránt 0,2 százalékos.

A legnagyobb éves árcsökkenés Litvániában volt, 6,3 százalékos. Dániában 6,2 százalékkal, Görögországban pedig 5,8 százalékkal estek a termelői árak tavaly márciussal összevetve. A legnagyobb éves áremelkedést Cipruson regisztrálták márciusban, 4,4 százalékost, amit Szlovákia 2,2 százalékos és Bulgária 1,8 százalékos áremelkedéssel követett.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon egy hónap alatt 1,3 százalékkal csökkentek, éves összevetésben pedig 1,6 százalékkal nőttek a termelői árak márciusban.