Hubai Imre Csaba a megyei aratási koordinációs bizottsági ülést megelőző sajtótájékoztatón elmondta: az őszi árpa betakarítása a végéhez közeledik, javában zajlik az őszi káposztarepce betakarítása és a búzát is elkezdték aratni a gazdálkodók. Hozzátette: a betakarítási munkákhoz szükséges kombájn-és tárolókapacitás a megyében rendelkezésre áll – írja az MTI.

A júniusi nagy mennyiségű csapadékot még tudták hasznosítani a növények – fotó: Shutterstock

Őszi árpából a 28 ezer 249 hektár terület 95 százalékán végeztek a betakarítással. A hozamok kedvezőbbek a vártnál, a megyei termésátlag hektáronként 5,42 tonna. A júniusi nagy mennyiségű csapadékot még tudták hasznosítani a növények a szemek kinevelése során, de a mély fekvésű, rosszabb vízgazdálkodású talajokon belvízfoltok is megjelentek az állományokban – mondta az elnök. A termény felvásárlási ára tonnánként 42-46 ezer forint körül alakul a megyében.

Az őszi káposztarepce vetésterületének 70 százalékán végeztek a termelők a betakarítással. A learatott terület 16 ezer 744 hektár, a termésátlag hektáronként 2,33 tonna. Hozzátette, hogy az őszi vetésű növények közül a repcét viselte meg leginkább az aszályos tavaszi időjárás. A napi átvételi árak tonnánként 120-125 ezer forint körüliek, minőségtől függően. Az előkötéseknél tonnánként 115 ezer forint árakon szerződtek a felvásárlók.

Az őszi búza átvételi árak tonnánként 45-53 ezer forint között alakulnak – fotó: Shutterstock

Az őszi búza termésátlaga hektáronként 4,78 tonna. A sok csapadék kedvezett a gombás betegségek kialakulásának – jegyezte meg, hozzátéve: az átvételi árak tonnánként 45-53 ezer forint között alakulnak, a minőség függvényében.

Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott „rekordévnek” nevezte az ideit, hiszen agrárkárenyhítés miatt fél év alatt egy egész évre való kérelem érkezett a hivatalhoz, a több mint 650 kérelem 550-nél is több termelőt érint.

A belvízkár miatt benyújtott kérelmek több mint 2500 hektárt érintenek a megyében – fotó: Shutterstock

Aszály miatt kárenyhítési kérelmet több mint 57 ezer hektár vonatkozásában jelentettek be a gazdák, ez 3600 földterületet érint a megyében. A belvízkár miatt benyújtott kérelmek több mint 2500 hektárt érintenek a megyében – közölte. Hozzátette: a februári-márciusi fagy miatt sok gyümölcsös nem termett, a kajszibarack szinte eltűnt a megyében. A jól működő jégkár elhárító rendszernek köszönhetően viszont a jégkárokkal kapcsolatos bejelentések csökkentek a megyében .