Oroszország idei gabonatermése 122,5 millió tonnára tehető, ezen belül a búzatermés elérheti a 75 millió tonnát. Ebből, a minisztérium szerint, a belső szükséglet kényelmes biztosítása mellett mintegy 40-45 millió tonna juthat exportra, amelynek értéke 2024-ig más növényekkel együtt 8,5 milliárd dollár árbevételt jelenthet az országnak – írja az agroxxi.ru.

Az idei orosz gabonatermés elérheti a 122,5 millió tonnát.

Az orosz gabona exportpiacai (Törökország, Egyiptom, Banglades, Szaúdi Arábia, stb.) évek óta biztosítva vannak. Az esetleges belső hiány elkerülése érdekében az orosz kormány áprilistól exportkorlátozásokat léptetett életbe, melyeknek feloldása a pontosabb termésmennyiség ismeretében várható. Július 31-ig exporttilalmat rendeltek el több más növényi termékre, például a napraforgóra, a rizsre és a szójára is.

Dmitrij Patrusev agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a gabonaexportban a világelsőség fenntartásához a terméseredmények rendszeres emelésére és szállítási infrastruktúra (tárolás, árumozgatás, kikötői kapacitások lényeges javítására van szükség.

Német elemzők szerint viszont az orosz rekordtermés kétséges. Június 26-ig az orosz gabonavetéseknek kevesebb mint 10 százalékát takarították be, és ezek átlagtermése összesen 1,5 millió tonna, hektáronként pedig 2,3 tonna volt, az elmúlt év hasonló időszakának 5,8 millió tonnás betakarított termésével és 3,5 tonna/ha átlagtermésével szemben. Emellett a Szovecon elemzői korábban többször utaltak fagykárra és szárazságra, amelyek semmiképpen nem tekinthetők egy rekordtermés előjeleinek.