Csökkent a búza világpiaci ára

A búza világpiaci árát a nagy oroszországi búzakészletek szinte mindenhol lefelé mozgatták augusztus 4. és szeptember 8. között, olvasható az Agrárközgazdasági Intézet gabonapiaci jelentésében.

Németországban a vártnál rosszabb betakarítási eredmény miatt viszont 11 dollárral emelkedett a termény ára. Az Oroszországban megtermelt 11,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza (FOB) az azonnali és az októberi szállítási határidőkre 240 dollár/tonnáért, a 12,5 százalék fehérjetartalmú pedig 233 dollár/tonnáért volt elérhető. Az USA-ban a piros lágyszemű őszi búza spot piaci ára 3 dollárral 250 dollár/tonnára nőtt, a piros keményszemű őszi búzáé pedig 4 dollárral 322 dollár/tonnára mérséklődött a jelzett időszakban a Tallage adatai szerint.

Mindeközben Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 69,8 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával szeptember második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 49 százalékkal múlta alul, de az egy héttel korábbi árszinthez képest 1 százalékos az emelkedés. Szeptember 11. és 22. között a párizsi árutőzsdén a termény decemberi jegyzése 232–244 euró/tonna között mozgott, jelenleg 240 euró/tonna körül kereskedenek vele.

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon (2021–2023) – Ábra forrása: AKI

A takarmánybúzával 60,8 ezer forint/tonna áron kereskedtek szeptember második hetében az AKI adatai szerint – Ábra forrása: AKI

A kukorica ára emelkedett, de nem Magyarországon

A Tallage tájékoztatása szerint az Egyesült Államok kukoricaövezetében a meleg, száraz időjárás aggodalmakat keltett a várható terméssel kapcsolatban, ami a kukorica árának emelkedéséhez vezetett augusztus 4. és szeptember 9. között.


A növekedés mértékét azonban visszafogta az idén nagy mennyiségben piacra érkező brazíliai safrinha- és oroszországi búzatermés, de összességében az USA-ban és Brazíliában is nőtt a kukorica ára.

Sokáig az ukrán kukorica számított a legolcsóbbnak a világpiacon, de a gabonaegyezmény megszűnése, valamint a dunai kikötők elleni orosz támadások megemelték a logisztikai költségeket, így Ukrajnában is emelkedtek az árszintek. Ezzel szemben Bulgáriában és Romániában 15 dollárral 218 dollár/tonnára csökkent a kukorica spot piaci ára szeptember 9-ig.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 57,9 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica szeptember második hetében, ami az egy évvel korábbitól 57 százalékkal maradt el. Az árcsökkenés rövid távon is érzékelhető, hiszen egy héttel korábban még 7 százalékkal magasabb volt az árszint.

Egy hét alatt 7,17 százalékkal csökkent a takarmánykukorica átlagára Magyarországon – Ábra forrása: AKI PÁIR

A takarmánykukorica heti termelői ára Magyarországon (2021–2023) – Ábra forrása: AKI

A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica decemberi jegyzése 5000 forinttal, a 2023. december – 2024. májusi egyaránt 3500 forinttal csökkent szeptember 8. és 22. között.

A termény novemberi kurzusa 59 ezer forint, a decemberi 62 ezer forint, a 2024. márciusi 66,5 ezer forint, a 2024. májusi pedig 69,5 ezer forint/tonna volt szeptember 22-én.

A párizsi árutőzsdén a termény novemberi tőzsdei elszámolóára 208–214 euró/tonna tartományban ingadozott szeptember második harmadában.

További terménypiaci hírekért keresd fel a Terménypiacok rovatot!

Indexkép: Shutterstock