15 százalékos növekedés

Brazil ügynökségek szerint a dél-amerikai ország ebben az évben szemesterményekből összesen 313,9 millió tonna termést vár, ami 15 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi mennyiséget, annak ellenére, hogy az időjárás az ország bizonyos területein kedvezőtlen volt – írja az agenciabrasil.ebc.com, portugál nyelvű hírportál.

Ezen belül szójából 154,8 millió, kukoricából 125,5 millió tonna termésre számítanak. Ez azt jelenti, hogy szójatermésben Brazília messze megelőzte a hosszú időn keresztül világelső USA-t, de kukoricából is a legnagyobb termesztő országok közé küzdötte fel magát.

Különösen figyelemre méltó, hogy ebből a két növényből az ország évenkénti termése öt évvel ezelőtt a fenti mennyiségeknek csupán 50 százalékát tette ki, és a növekedés a termésátlagok emelkedése mellett az évenkénti kétszeri – egyes körzetekben háromszori – vetés nagy területre való kiterjesztésének köszönhető.

Az ország folyamatosan tör előre, így ma már az egyik legjelentősebb termelőnek számít - fotó: pexels.com

Ez egyben arra is utal, hogy Brazíliát a jövőben tartósan a világ legnagyobb mezőgazdasági termelő országai között kell számon tartani, mivel a fenti növényeken kívül gyapot, a kávé és rizs termelésében is a legnagyobb globális termelők között van, sőt állati termékekben (elsősorban marha- és csirkehúsban) is előkelő helyet foglal el a világtermelésben.