A legutóbbi években Brazília a világ legnagyobb kukoricaexportőr országává vált. A 2023/24 évi szezonban 130 millió tonna kukoricát állított elő, ez egy ugyan évvel korábbinál 7 millió tonnával kevesebb, az USA éves termésének pedig csak egyharmadát teszi ki. Tekintettel azonban arra, hogy a saját  kukoricatermésének az USA több mint felét, a világ második legnagyobb termelője Kína pedig annak teljes egészét belföldön hasznosítja, a legnagyobb mennyiséget továbbra is a dél-amerikai ország exportálja.

A következő szezonban ez várhatóan 59 millió tonna körül alakul, amihez az előző évről visszamaradt 6 millió tonnás tartalék jó alapot szolgáltat – olvashatjuk az agrarheute.com hírportálon.

A brazil kukoricatermelés és export felfutása az évenkénti kétszeri vetés kiterjesztésének eredménye, amint azt az éves terméseknek az utóbbi 20 év alatti közel négyszeresre történő emelkedése igazolja. Az évi kétszeri vetés minden bizonnyal továbbra is lehetővé teszi a brazil termés és export magas szinten tartását, bár a termelési költségek drasztikus emelkedése a termesztés jövedelmezőségét erősen lenyomja.

Indexkép: Shutterstock