Búza

A Tallage francia piacelemző vállalat tájékoztatása szerint december közepe óta emelkedett a búza világpiaci ára, amihez a vetések állapotára vonatkozó előrejelzések, a dél-amerikai kukoricatermés körüli aggodalmak, valamint az orosz búzaexportra kivetett adó bevezetése előtti növekvő kereslet egyaránt hozzájárult – írja az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése.

Emelkedett a búza ára.

A takarmánybúza 67,6 ezer forint/tonna áron forgott január harmadik hetében – fotó: MTI Fotó: Nemes János

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbinál 31 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli termelői áron, átlagosan 70,2 ezer forint/tonnáért kereskedtek az étkezési búzával január harmadik hetében. A takarmánybúza 67,6 ezer forint/tonna áron forgott ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza márciusi jegyzése 233–248 dollár/tonna tartományban mozgott január 4. és 28. között. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 214–236 euró/tonna között jegyezték a terményt a legközelebbi lejáratra vonatkozóan ugyanekkor.

Kukorica

A Tallage januári tájékoztatása szerint a kukorica árak 2021 elején meredeken emelkedtek, aminek legfőbb mozgatórugója az argentin kormány 2020. év végi bejelentése volt, amely szerint 2021. február 28-ig betiltják a kukorica exportját, mivel a dél-amerikai országban az aszály jelentős károkat okozott a márciusban piacra kerülő termésben. Emellett a szójabab árának emelkedése is felfelé húzta a kukorica árát – közölte az Agrárközgazdasági Intézet.

Emelkedett a kukorica ára.

65,4 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica január harmadik hetében – fotó: MTI/Beliczay László

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 65,4 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica január harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 49 százalékkal múlta felül. A chicagói árutőzsdén a kukorica 2021. márciusi jegyzése 190 dollár/tonnáról 210 dollár/tonnáig emelkedett január 4–28. között. Ezzel egy időben a párizsi áru tőzsdén a termény fronthavi jegyzése 199–217 euró/tonna között alakult.

A terményárak alakulását folyamatosan nyomon követheted az Agroinform Terménypiacok rovatában.