A fehércukor világpiaci átlagára 2023 decemberében 581 euró/tonna volt, csaknem 16 százalékkal maradt el a novemberitől – írja jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

Hozzáteszik, hogy a londoni árutőzsdén (LIFFE) a fehércukor fronthavi jegyzése január elejétől emelkedett kisebb-nagyobb ingadozások mellett, február 2-án 661 dollár/tonna volt. A nyerscukor fronthavi jegyzése követte ezt a tendenciát és február 2-án 527 dollár/tonnán állapodott meg.

A FAO cukorárindexe 0,8 százalékkal emelkedett januárban havi összevetésben, és így 15,9 százalékkal magasabban állt a mutató a 2023. januári értékéhez viszonyítva, miközben közel 3 éves mélyponton a FAO élelmiszerár-indexe.

A cukorjegyzés emelkedését elsősorban az átlag alatti brazíliai esőzések várható hatásaival kapcsolatos aggodalmak, valamint a kedvezőtlen thaiföldi és indiai termelési kilátások okozták – írja elemzésében a FAO.

Drágulhat a cukor

Drágulhat a cukor – Fotó: Shutterstock

Hogyan alakul a cukor ára Európában?

Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban a fehércukor átlagára 2023 decemberében 857 euró/tonna volt, nem változott lényegesen az előző havihoz képest – áll az AKI jelentésben.

Az Európai Unió a fehércukor feldolgozói árát adatvédelmi okokból tagországonként nem teheti közzé, ezért a tagországok jelentett adataiból három regionális átlagárat képez, és azt hozza nyilvánosságra. 2023. decemberben:

  • az 1. régió (Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Svédország, Szlovákia) átlagára 817 euró/tonna volt, 0,5 százalékkal haladta meg az előző havit,
  • a 2. régióhoz tartozó meghatározó termelő országok (Franciaország, Németország, Hollandia, Belgium) átlagára 856 euró/tonna volt, nem változott számottevően a megfigyelt időszakban,
  • a 3. régióban (amely Bulgáriát, Spanyolországot, Görögországot, Horvátországot, Olaszországot, Portugáliát és Romániát tömöríti) érte el a legmagasabb átlagárat, 947 euró/tonnát, ami 1 százalékkal múlta felül az előző havit.

Az Európai Bizottság előzetes adatai szerint a közösség cukorimportja a 2023/2024. gazdasági évben 618 ezer tonna, míg a cukorexportja 321 ezer tonna volt január 18-ig – áll az AKI jelentésében.

A baromfi, a tojás és a cukor esetében javasolt vészfékmechanizmus az EU. A 2022-ben és 2023-ban importált mennyiségek átlagán stabilizálná a vámmentes behozatalt – számolt be egy friss uniós javaslatról Nagy István, agrárminiszter.

Magyarországon az ukrán cukor is importtilalom alá esett, azonban 2023. októberében ez megváltozott, a cukor lekerült a behozatali tilalmi listáról. A döntés hátterének egyik oka az lehet, hogy idén Magyarországon egy gombafertőzés miatt hatalmas károkat szenvedtek a cukorrépaföldek.


Így alakult a cukor fogyasztói ára Magyarországon

A KSH adatai alapján az élelmiszerek ára 3,6%-kal nőtt 2024. januárjában az előző év azonos időszakához képest, ezen belül leginkább a cukor drágult, 38,2 százalékkal. 2024. januárjában a kristálycukor fogyasztói átlagára 388 Ft/kg volt. Érdemes viszont megjegyezni, hogy az árstopok megszűnése után 2023. augusztus és 2023. december között a fogyasztói átlagárak a 447-398 Ft/kg-os sávban mozogtak és a világpiaci folyamatok alapján az újabb drágulási hullámot nem lehet kizárni.

A kristálycukor havi fogyasztói ára Magyarországon

A kristálycukor havi fogyasztói ára Magyarországon – Fotó: AKI