Hunyadi István, a Fruitveb szakmai igazgatója szerint bár a cseresznye szezonja még nem kezdődött el, de a becslések szerint akár 2500-3000 forintot is kérhetnek a gyümölcsért kilónként. A szakember az ATV Start című műsorában beszélt arról, hogy most egy megszokottnál magasabb árszinttel kezdünk, és ez az időjárás függvényében változhat.

A korai fajoknál a sok eső okozott gondot – fotó: MTI

A tavaszi fagyok csökkentették a kínálatot, és a májusi időjárás sem kedvezett, hiszen nincs nagy tömegben érő áru egyszerre, ami lejjebb nyomná az árakat. A cseresznye hajlamos a repedésre, a nagy mennyiségű csapadék hatására. A korai fajtáknál már észlelik ezt a problémát, ilyen gyümölcsért pedig kevesebbet ad a kereskedő.

A szakmai igazgató szerint cseresznyénél most még nagyon korai stádiumban vagyunk, a szezon csúszott nagyjából két hetet, de a hazai termelésben a korai fajták most kezdenek érni, itt a méretre kell figyelni. A nagy méretű, akár 3 centiméter átmérőjű cseresznye valószínűleg nem magyar, mert a most érő kategóriák még nem tudják hozni ezt a méretet, ez majd később várható.