Az EU-s tagországok idei évi együttes termése őszi gabonákból várhatóan jóval alatta marad az előző évek átlagának. Ez elsősorban a földrészünk jelentős részét sújtó, tavaly őszi esőzésekre vezethető vissza, amelyek erősen feláztatták a talajokat, és ezzel akadályozták az őszi vetések, illetve a trágyázás elvégzését – írja az agrarheute.com.

Súlyosbította a helyzetet, hogy mindez bőséges csapadékszinttel és szokatlanul magas februári hőmérséklettel (6,6 °C fokos átlaggal és 15 fok fölötti csúcsértékekkel) párosult, amire egyes országokban több mint 100, (Ausztriában 250) év óta nem volt példa.

Ugyanakkor a közép-európai régió nagy részén az 1961-től 1990-ig tartó időszak csapadékátlagának mintegy 165 százaléka esett le, ami gyakorlatilag – a tavaly őszi és az idei tavaszi vetésterületek beszűkülése révén – a kontinens 2024. évi termését is veszélyezteti.


Érdekes módon azonban a kirajzolódó alacsonyabb termés egyelőre nem váltotta ki a gabonaárak emelkedését, sőt azok március első felében mintegy 4-5 százalékkal a tavalyi szint alatt (a búza esetében tonnánként 195 euró körül) mozogtak, a márciusi lejáró szerződések esetében pedig 184,50 euróra süllyedtek. Ezek a legutóbbi, közel 3 év legalacsonyabb árai voltak. Az új termésre viszont 199 euró/tonna áron kötnek szerződéseket FOB Rouen kikötői paritáson, azonban a nagy mennyiségű orosz búza piacra kerülése ugyancsak lefelé hajtja az árakat.

A kukorica ára világszerte alacsonyabb a korábbi évek átlagánál, tonnánként jelenleg 170-175 euró körül mozog. Az utóbbi hetekben csupán a repce és a szója esetében volt tapasztalható egy enyhe áremelkedés.

Indexkép: Pixabay