Ukrán szakértők a 2019/2020 évi szezon elején mintegy 21 ezer tonnára becsülték az ország várható burgonyaimportját, ezzel szemben március végéig több mint 300 ezer tonna importburgonya lépett be az országba, nagyrészt Fehéroroszországból és Oroszországból – írja a potatonewstoday.com.

Ukrajnában a burgonyaárak jóval magassabbak voltak, mint a környező országokban – fotó: Pexels

Egyes elemzők szerint azonban a behozott mennyiség az 500 ezer tonnát is elérhette, ha figyelembe vesszük az Oroszországból Donyeck és Luganszk megyéken keresztül ellenőrzés nélkül beáramló fekete importot. Az import ilyen mértékű felfutását – az alacsony ukrán termés mellett – elsősorban az tette lehetővé, hogy a burgonyaárak Ukrajnában a szezon elejétől kezdve jóval magasabbak voltak, mint a környező országokban. Nagyrészt az árkülönbözetre alapozva a külföldről történő vásárlást már júliusban, azaz a belső termés pontos ismerete nélkül megkezdték.

A tavalyi rekord alacsony termés után az idei 21,7 millió tonna helyrebillentheti az egyensúlyt – fotó: Pixabay

Ehhez az is hozzájárult, hogy az ukrán média a nyár elejétől fogva a hazai termés jelentős csökkenését vízionálta, amit végül az utóbbi öt év egyik legalacsonyabb (20,6 millió tonnás) termése igazolt is. A csökkenést azonban nem lehetett előre látni, mivel a legnagyobb kiesést a kora nyári heves esőzések okozták, amelyek a vetések egy részét egyszerűen elmosták. Ugyancsak növelte az ukrán importot a szomszédos országok előző évi termésének májustól kezdődő kiárusítása is.

A idei ukrán termés várhatóan eléri a 21,7 millió tonnát, ami helyrebillentheti a piaci egyensúlyt, sőt szerencsés esetben ukrán burgonyaexportra is sor kerülhet, ezt azonban, egyelőre nem lehet pontosan előre látni.