Búza

A Tallage szerint az Európai Unió legészakibb tagországaiban szeptember elején még folyamatban volt a búza betakarítása, a termés 124,1 millió tonna lehet az EU-ban, ami a 2021. évit 4 százalékkal múlhatja alul és az elmúlt 5 év átlagától is kissé elmarad, olvasható az Agrárközgazdasági Intézet gabonapiaci jelentésében.

A termés visszaesése ebben a szezonban elsősorban a spanyolországi, az olaszországi, a dél-franciaországi és a magyarországi termés mennyisége miatt jelentős. Németországban, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában nem érintette a termésmennyiséget jelentősen a nyári időjárás.

Voltak olyan államok is, ahol bőséges búzatermés takarítottak be, mint például Franciaország északi részén, a Benelux államokban, Írországban, Dániában, Svédországban, Finnországban és Csehországban.

A búza ára Magyarországon és az árutőzsdéken

Az AKI PÁIR adatai szerint a búza ára átlagosan 137,6 ezer forint/tonna volt 2022. szeptember második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 79 százalékkal haladta meg. Az árszint hónapok óta körülbelül 135-138 ezer forint körül alakul, 100 ezer forint alatt februárban volt az étkezési búza tonnánkénti termelői ára.

A chicagói árutőzsdén a búza decemberi jegyzése 300–320 dollár/tonna tartományban alakult szeptember 5. és 16. között. A párizsi árutőzsdén a decemberi jegyzése 319–338 euró/tonna között ingadozott.

A búza árának alakulása – Ábra forrása: Agroinform

Kukorica

A Tallage legfrissebb tájékoztatása szerint az Európai Unióban rendkívül kevés csapadék hullott a tenyészidőszakban, ez alól csak Ausztria, Csehország és Lengyelország a kivétel. Franciaországban és Délkelet-Európában megkezdődött a kukorica betakarítása, az első eredmények meglehetősen rosszak, ráadásul az előrejelzések szerint eső várható a következő időszakban, ami miatt lassulhat a betakarítás.

A jelenlegi termésbecslések szerint

az idei kukoricatermés 24 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi, az elmúlt 5 év átlagát pedig 20 százalékkal múlhatja alul.

A legnagyobb termelő EU-tagországok közül szinte mindenhol alacsonyabb termést jeleznek a szakértők, kivéve Lengyelországot.

A kukorica ára Magyarországon és az arutőzsdéken

Az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 132,8 ezer forint/tonna termelői ára volt a takarmánykukoricának szeptember második hetében, ami az egy évvel korábbit 82 százalékkal múlta felül. Szeptember első hetében 124,8 ezer forint/tonna volt a kukorica termelői ára.

A chicagói árutőzsdén a kukorica decemberi határidős jegyzése 263–274 dollár/tonna között alakult ebben az időszakban. A párizsi árutőzsdén a termény novemberi határidős jegyzése 315–331 euró/tonna tartományban mozgott.

A kukorica árának alakulása – Ábra forrása: Agroinform

Naprakész terményárinformációkért kövesd a megújult Terménypiacok menüpontot!

Indexkép: Shutterstock