búzaárak Európában március közepén egy hét alatt 10 euróval visszaesve, de még mindig szokatlanul magasan, 222 eurón álltak, az új termésű búzáért pedig 199 eurót kértek tonnánként. A repce ára ugyanakkor átlagosan 524 eurót, a kukoricáé pedig 214 eurót tett ki tonnánként, és az új termésből a repcét 454 eurón jegyzik – olvashatjuk az agrarheute.com német hírportálon.

Egy hónapon belül újabb tényezők jelentkezhetnek, amelyek a fenti árakat esetleg lényegesen befolyásolják. Az USDA ekkor hozza nyilvánosságra az ország készleteit és az ez évi termésre vonatkozó új becsléseit, amelyek meghatározóak lehetnek a világpiaci árak alakulására.

gabonapiac, terményárak

A gabonafélék és egyéb szemestermények árai jelenleg világszerte nyomás alatt állnak – fotó: Shutterstock

Az USA nagy búzatermő államaiból esőzést és havazást jelentenek, ami az eddigi szárazságot ellensúlyozza, és az ország várható termését felfelé korrigálhatja. Jó ütemben halad a tavaszi gabonák vetése Európában, főleg a legnagyobb termelőnek tekinthető Franciaországban, bár a vetésterület az egy évvel korábbihoz képest valamelyest csökkenni fog.

Az árpa ára a fekete-tengeri kikötőkben a magas kínai kereslet miatt megemelkedett, mivel az ázsiai ország ebből a termékből tavaly júliustól ez év februárjáig 2,7 millió tonnát vásárolt az előző szezon 800.000 tonnás importjával szemben. Az egyik legnagyobb búzaimportőr ország, Egyiptom által meghirdetett importtenderre számos exportajánlat érkezett, többek között – a magas exportvám ellenére – Oroszországból is, de Egyiptom eddig csak Romániából vásárolt 360.000 tonnát.

A dél-amerikai országokból exportra kerülő termékmennyiség egyelőre bizonytalan. Argentína valamelyest lefelé módosította a várható termését. Brazília viszont – az utóbbi hetek kedvező időjárásának, de főleg az elmúlt évinél nagyobb vetésterületnek a hatására – a korábban becsültnél magasabb szójatermést vár. E két ország idei termésének bizonytalan mennyisége azonban felfelé hajtja a búza és a szója világpiaci árait.