„A Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárába 11 690 hektár termését szállították be a gyár szerződéses termelői. Az ország egyetlen cukorgyárában – 16 százalékos cukortartalmú répára átszámítva – 652 685 tonnát dolgoztak fel” – mondta a Világgazdaságnak Kelemen István, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) főtitkára.

„Az átlagtermés (szintén 16 százalékos cukortartalommal) hektáronként 55,83 tonna volt, ami csak közepesnek számít. A gyárban véget ért a cukorfeldolgozási kampány, amelynek során mintegy százezer tonna fehér cukor készült” – fűzte hozzá a főtitkár.

Közepes hozammal zárult a cukorrépa szezon.

Az ország egyetlen cukorgyárában 652 685 tonna cukorrépát dolgoztak fel – fotó: MTI/Varga György

A portál információi szerint az utóbbi években a horvátországi gyárakba is egyre több cukorrépát szállítanak a magyar termelők, a kedvezőbb fizetési feltételek miatt. Az eszéki gyár tonnánként 32 eurót fizetett a cukorrépáért, míg a kaposvári mindösszesen 26,27 eurót.

A CTOSZ adataiból kiderült, az eszéki gyárnak 1550 hektárról adtak el magyarországi nyersanyagot a tavalyi termésből, ami 16 százalékos cukortartalmú répára átszámítva 93 699 tonna. Az eszéki gyárba szállító termelők terméseredménye hektáronként átlag 60,45 tonna volt, vagyis jobb mint a hazai gyárat ellátó gazdáké.

A cukorrépa termésmennyisége.

Kelemen István szerint a közepes termés az elmúlt évi termelési körülményeket figyelembe véve nem érte váratlanul a szakmabelieket. A tavaszi hűvös idő, majd az aszály, utána pedig a helyenként rengeteg csapadék nagy nehézségeket okozott. Ráadásul növényvédelmi problémák is nehezítették a termelők dolgát.