A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke Petőházi Tamás azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy tonnánként 47-48 ezer forintos kukoricaárakról lehet hallani a piacon. Ez ötezer forintos emelkedést jelent január eleje óta. A drágulás a korábbi nyomott árból is következik, mondta el.

A nyomott árakat részben az okozta, hogy a piac beárazta az afrikai sertéspestis miatt visszaeső sertéstakarmány-keresletet. Bár helyettesítő termékként valószínűsítették a baromfiállományok növekedését, a baromfitápokban a kalászosok a meghatározóbbak, míg a sertéstápok esetében a kukorica dominál.

A világméretű járvány okozta helyzet a nyersanyagpiacon belül emelkedő árakat eredményez - fotó: Pixabay

Az árcsökkenést segítette a Brexit körüli bizonytalanság, ami a kukoricát súlyosan érintette, hiszen a britek évi nagyjából egymillió tonna kukoricának megfelelő feldolgozott terméket vásárolnak. Azzal, hogy a brit-uniós megállapodással a Brexit körüli bizonytalanság megszűnt, az árnyomás is alábbhagyott. A Királyságnak továbbra is szüksége van a szemes terményre.

A nemrég megjelent kínai-koronavírus is hatással van a gabonaár emelkedésére. Petőházi Tamás szerint: "Amikor egy világméretű járvány vagy más, a részvénypiacokra negatívan ható helyzet alakul ki, a befektetők egyik menekülő útvonala a nyersanyagpiac, ahol emelkednek az árak."

Emellett a kukorica árát az Egyesült Államok 8-10 millió tonnás terméskiesése is befolyásolja.