Beszélgetés Reng Zoltánnal, a Hungrana Kft. vezérigazgatójával.

Bár itthon nem, de globálisan jó kilátások vannak arra, hogy a 2021-es évet is a kukoricatermesztés rekordévei között tartsuk majd számon. A feldolgozóipari szereplők számára nagyon fontos, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag rendelkezésre álljon a gyártáshoz. Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme, a Hungrana Kft. nedves és száraz kukoricát egyaránt vásárol, hiszen az általunk előállított termékek gyártása során szükségünk van nedves kukoricára is.

Hungrana Renk Zoltán

Reng Zoltán – fotó: Hungrana Kft.

A kukorica ára az elmúlt hónapokban szinte megmagyarázhatatlan magasságokba kúszott.

Nagyon sok piaci történés befolyásolta az árszintek emelkedését. „Hogy csak párat említsek: Kína „éhsége”, a tárolók feltöltése valamint az újonnan létesített több ezer sertéstelep kiszolgálása. Emellett a nyersanyagok, alapanyagok és energiahordozók árainak trendszerű emelkedése, ezzel párhuzamosan a globálisan „felpörgő” infláció, a kifeszített kereslet és a korlátos szállítási kapacitások, a COVID esetleges újabb hullámának egyelőre kiszámíthatatlan mértéke és hatása – mondja Reng Zoltán.

A hazai feldolgozók jól fedezettek alapanyaggal, a Hungranánál már javában az új kukorica lekötésén dolgoznak. Ám az elmúlt időszak igen költséges kukorica árai minket is érintenek, nem beszélve a takarmánygyártókat, forgalmazókat. A magas alapanyag árszintek magasabb termék árakat vonnak maguk után, amelyek végül a végtermékekbe is megmutatkoznak, komoly drágulást hozva az élelmiszerárakban. Ennek hatását már érezzük – teszi hozzá a vezető.

A Hungrana Kft. vezetője szerint jelenleg különösen nehéz megjósolni a kukoricaárak középtávú alakulását, hiszen az elmúlt időszakban tapasztalható éles napi elmozdulások az esetlegesen kialakuló irányokat rendre eltérítik. Összességében úgy mondanám, hogy elég „idegesek” a piacok. Talán a nyár végén jöhet ebben egy kis változás, amikor már a virágzás hazánkban és Európában is megtörtént, és látszik már a várható termés, kiadják az újabb előjelzéseket, országonkénti várható termés adatokat. Ez adhat a piacoknak egy olyan támaszt, ami az árszinteket lefelé mozgathatja.

Hazánk komoly sikerekkel büszkélkedhet kukoricatermesztés tekintetében

A 70-es években sikeres kutatás-fejlesztések és technológiai fejlesztések zajlottak Magyarországon, amelynek eredményeképpen hazánk iparszerűen és ezzel együtt nyereségesen termesztette a tengerit, ezzel meghatározó szereppel bírt Európában. Magyarország azóta is jelentős kukoricatermelő, az egyik legnagyobb exportőr az Európai Unióban. A hazai feldolgozás szerkezete azonban megváltozott az elmúlt évtizedekben: a korábban inkább az állattartás takarmányozása céljából termesztett növényt manapság már főleg az ipar dolgozza fel az ország határain belül, és így hozzáadott értékkel kerülhet a piacokra. A megtermelt felesleg pedig a környező országokban kerül értékesítésre. Az igény a hazai kukorica iránt tehát nőtt, ezzel a növekedéssel azonban nem járt együtt a termésnövekedés, legalábbis nem a megfelelő ütemben.

kukorica

Jó kilátások vannak arra, hogy a 2021-es évet is a kukoricatermesztés rekordévei között tartsuk majd számon – fotó: Hungrana Kft.

A termőterület nagysága változatlan, továbbra is kb. 1 millió hektáron termelünk tengerit, és az elmúlt években mindig rekord vagy rekord közeli éves terméshozammal zártuk az esztendőt. A világban azonban hatalmas változások mentek végbe – mondja a szakember-, egyre több országban termelnek igen jól és versenyképesen kukoricát, így a magyar gazdáknak már a franciák mellett az ukrán, brazil és akár amerikai termelők is versenytársaivá váltak.

A klímaváltozás sem könnyíti meg a gazdálkodók életét, kiszámíthatatlanabbá teszi a mezőgazdasági termelést, a szélsőségesebb időjárás megnehezíti és labilissá teszi a kukoricatermesztés nyereségességét, ezáltal a hosszú távú, potenciális és versenyképes fejlődést. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a klímaváltozás egy nagyon komoly probléma, a növényeket „stresszessé” teszi, ezáltal pedig érzékenyebbek lesznek a kórokozókra.

Ami biztos, hogy minőségben, árban és mennyiségben egyaránt fokozódik a verseny.

A magyar gazdáknak arra kell felkészülniük, hogy a nagy kukoricatermelő országok egyre több terményt fognak piacra dobni, ezzel pedig kiszoríthatják a magyar tengerit a két évtizede megszerzett piacairól. A fókuszt a hazai gazdálkodóknak az eredményes és fenntartható gazdálkodásra kell helyezniük, ez lehet a jövőben a sikerük kulcsa. Ehhez nyújt segítséget a nemrég alakult Kukorica Kör Egyesület, amelynek egyik megálmodója és egyik alapító tagja a Hungrana Kft. Az egyesület fő célkitűzése a hazai gazdálkodók edukációja és érdekképviselete. A termesztők számára ősszel kiírt termelési verseny a fenntartható gazdálkodást helyezi fókuszba" – zárja sorait a vezető.

Hungrana logo

www. hungrana.hu
www.kukoricakor.hu