A piacok továbbra is rendkívüli volatilitást mutatnak, amelynek hátterében alapvetően a következők állnak:

  • A terménypiacok változásának szempontjából óriási jelentősége van az ukrán-orosz háborús helyzet miatti bizonytalanságnak.
  • Továbbra is a figyelem középpontjában állnak az időjárási kockázatok, főként az amerikai kontinensen. Brazíliában és az Egyesült Államok déli részén tartós a vízhiány.
  • Még ha egyes országokban, köztük Oroszországban, valószínűleg bőséges lesz az idei termés, fennáll a veszélye annak, hogy a logisztika kudarcot vall.
  • Kínában a koronavírus terjedésével összefüggő elzártság újbóli bevezetésének kockázata globális szintű gazdasági lassulástól való félelmet kelt.

A 2021-es termény piacai egyre szűkebbek a gabonafélék terén, a kereskedelem most a 2022-es termésre összpontosul.


A határidős kukorica árfolyama jelentősen megemelkedett, a legaktívabb kontraktus közel egy évtizede a legmagasabb értékét érte el, mivel az időjárási kilátások csekély enyhülést mutattak a hideg és nedves időjárás miatt, amely az Egyesült Államok középnyugati részén élő termelőket távol tartotta a földektől, írja a Reuters.

Árak a párizsi árutőzsdén

A búza ára a szeptemberi határidős jegyzés esetében: április 27-én 378,25 euró tonnánként. A szeptemberi határidős eladások esetében eddig még nem volt ilyen magas az árszint a párizsi árutőzsdén.

A kukorica árában újra növekedés tapasztalható az augusztusi jegyzés esetében: április 27-én 341 euróért kereskedtek vele tonnánként, néhány nap alatt emelkedett az árszint több mint 15 eurót. Március elején az augusztusi határidős kukoricával 350 euróért is kereskedtek. A novemberi határidős jegyzés esetében töretlen az áremelkedés.

A repce ára az augusztusi határidős jegyzés esetében április 27-én 875,5 euró volt. Az árszint folyamatosan és töretlenül emelkedik már közel egy éve, az orosz-ukrán háború kitörése gyorsította a folyamatot. (A májusi jegyzés esetében az árak rendkívüli magasságokban vannak, mely a közeledő határidő zárásával magyarázható, április 22-én 1081 eurón állt a tonnánkénti árszint.)

gabonatároló

A határidős kukorica árfolyama jelentősen megemelkedett az amerikai időjárási kilátások miatt – Fotó: Shutterstock

Terményárak Magyarországon

Az étkezési búra termelői ára az AKI PÁIR adatai szerint a 2022 április 11-17-i időszakban átlagosan 127,7 ezer forint volt tonnánként. Ez az ár 7,24 %-kal magasabb az egy héttel korábbinál, és 76%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

Ugyanebben az időszakban a takarmánykukorica termelői ára 109,9 ezer forint volt tonnánként, ami 2 %-os csökkenést jelent az egy héttel korábbi árszinthez képest. Az egy évvel korábbinál azonban 55,5 %-kal magasabb árról beszélhetünk.

Az ipari napraforgómag termelői ára a 2022 április 11-17. közötti időszakban átlagosan 260 ezer forint körül alakult tonnánként, ami közel 6 %-os csökkenést jelent az egy héttel korábbi árhoz képest. Az egy évvel korábbi árszintnél 36%-kal magasabb a jelenlegi. (Érdemes a március második heti adatokkal is összevetni a mostani árszintet, akkor ugyanis 314 ezer forintos tonnánkénti árról számolt be az AKI).

A repcemag termelői ára ugyanebben az időszakban 263 ezer forint tonnánkénti árszinten volt, ami 2,2%-os emelkedést jelent az egy héttel korábbi árhoz képest, és 60,1%-os növekedést az egy évvel korábbihoz képest.

A full-fat szója termelő ára szintén ebben az időszakban 228 ezer forint volt tonnánként, ami azt jelenti, hogy egy hét leforgása alatt közel 10%-kot csökkent az árszint. Az egy évvel korábbi árnál azonban így is 32%-kal magasabb.