A terményárak alakulásának összefüggésében az európai termésvárakozások kapcsán Franciaországot érdemes most kiemelni, ahol az aszály, hazánkhoz hasonlóan, hatalmas terméskieséséket okoz. A vártnál kevesebb búza és árpa termett, a leglátványosabb visszaesés viszont a kukoricánál tapasztalható, a példátlan vízhiány kritikus hatással van a kukoricatermesztésre és a takarmánytermelésre. A kukoricatermést jelenleg 12,7 millió tonnára becsülik a tavalyi 15,53 millió tonnával szemben. A tartós vízhiány miatt a francia termelés akár 12 millió tonna alá is csökkenhet elemzők szerint.

Emellett rendkívül nagy horderejű hír, hogy megindult az ukrán gabonaxport a tengeri útvonalakon, ami a háború miatt hónapok óta állt. A fennakadás miatt folyamatos volt a bizonytalanság a terménypiacokon, remélhetőleg ez most tartósan megváltozik.

Az első hajót a múlt héten valamivel több, mint 26 000 tonna kukoricával pakolták meg, illetve nemrégiben indult el több hajó Ukrajna kikötőiből, 110 ezer tonna kukoricát, 45 ezer tonna olajpogácsát és 6 ezer tonna napraforgóolajat szállítottak. Ha a tengeri folyosót tiszteletben tartják is, a logisztikai kihívás továbbra is óriási, mivel ki kell űríteni a kikötői silókat, amelyek jó részében még a 2021-es termés rostokol, hogy helyet hagyjanak a jelenleg folyamatban lévő 2022-es betakarításból származó terménynek.

Mindeközben így alakulnak a terményárak a párizsi árutőzsdén

Június végén komoly terményáresésről számoltunk be, ami akkor többek között annak volt köszönhető, hogy ha lassan is, és kis mennyiségben, de megindult az ukrán gabona exportja a vasúti útvonalakon, ami csökkentette a bizonytalanságot és adott némi likviditás a feldolgozóknak és kereskedőknek.

Azóta már egyre több szám látható az idei termésmennyiségől, nagy európai mezőgazdasági termelő államok is nehezen boldogulnak az aszállyal, ami miatt újabb fordulatot hozhat a terményárak változásában, a kukorica árának alakulásában kisebb-változásokkal, de inkább növekvő tendecia látható.

  • búza szeptemberi határidős jegyzése a párizsi tőzsdén június végén 350 euró környékén állt, május 16-án 430 eurónál is többért lehetett szerződni. Az augusztus 8-i adatok szerint 341 euró a búza tonnánkénti ára.

  • kukorica novemberi határidős jegyzése június végén 297 euró körül volt. Május közepén megközelítette a 380 eurót is a tonnánkénti ár erre a határidőre vonatkozóan. Az augusztus 8-i adatok szerint a kukorica tonnánkénti ára 327 euró.
  • repce novemberi határidős jegyzése június végén 680 euró körül alakult. Május közepén több mint 860 euró volt a tonnánkénti ár. Az augusztus 8-i adatok szerint a repce tonnánkénti ára 656 euró.

Terményárak Magyarországon

Az AKI PÁIR adatai szerint a következő árszintek jellemzőek a hazai terménykereskedelemben:

  • Az étkezési búza tonnánkénti termelői átlagára a 2022. július 25-31-i időszakban 136,9 ezer forint volt. Az ár kisebb kilengésekkel ugyan, de folyamatosan emelkedik, 2021 júliusában 66 ezer forint körül alakultak az árak.

  • A takarmánykukorica tonnánkénti termelői ára a 2022. július 25-31-i időszakban 117,5 ezer forint volt. Az elmúlt egy évben az árak változásában heti szinten akár 10 százalékos ugrások is előfordultak. Egy évvel ezelőtt a takarmánykukorica termelő átlagára 85 ezer forint körül volt.
  • A repcemag termelői árában hatalmasak voltak a kilengések, ennek hátteréről ebben a cikkünkben írtunk korábban. 2022. július 25-31-i időszakban a repcemag termelői ára 284,8 ezer forint volt. Júniusban egy hét leforgása alatt 20 százalékos árzuhanás is előfordult. Egy évvel ezelőtt a repcemag termelői ára 174 ezer forint körül volt tonnánként.
  • Az ipari napraforgómag termelői átlagára a 2022. július 25-31-i időszakban 242,7 ezer forint körül alakult tonnánként. Bár ez jóval alacsonyabb árszint a júniusi, 320 ezer forintot is meghaladó árnál, de az egy évvel ezelőttihez képest közel 54 százalékos az áremelkedés.

Indexkép: Shutterstock