Az ingatlanpiac – némi túlzással – évről évre más arcát mutatta az elmúlt időszakban. Nem könnyű nyomon követni a változásokat és az aktuális trendeket, mégis megéri alaposan tájékozódni, ha lakásvásárlást tervezünk. Cikkünkben most öt olyan magyar várost mutatunk be, ahol felfutóban van a piac.

Általános piaci tendenciák

2023-ban hatalmas gazdasági nehézségekkel kellett szembenéznie hazánknak. Az egekbe szökő infláció miatt korábban sosem látott mértékben esett vissza a lakossági fogyasztás, ami természetesen az ingatlanpiacot is drámaian érintette. Tetézte a bajt, hogy az alapkamat is nőttön-nőtt, így a hitelfelvételi kedv is mélypontra zuhant.

Ezek miatt a hatások miatt egyfajta patthelyzet alakult ki az ingatlan adás-vételek terén. Az eladók változatlanul ragaszkodtak a magas árakhoz, a vevők viszont képtelenek voltak kifizetni ezeket. A kínálat tehát átlagosnak, miközben a kereslet igencsak gyengének mondható.

lakás

Megéri alaposan tájékozódni, ha lakásvásárlást tervezünk – fotó: otpotthon.hu

5 település Magyarországon szárnyaló ingatlanpiaccal

Még ebben a nehéz helyzetben is igaz, hogy egyes települések jól jöttek ki a helyzetből. Ez elsősorban kiváló adottságainak és a bennük rejlő hatalmas potenciálnak köszönhető. Míg országosan közel 20%-kal estek vissza az eladások, az alább felsorolt városokban továbbra is pörög a piac. Nézzük tehát, hol érdemes nézelődni – főleg, ha befektetési céllal keresünk házat vagy lakást.

Budapest

Aligha meglepő, hogy a fővárosi ingatlanok változatlan és megingathatatlan népszerűségnek örvendenek. Az okokat sem kell sokáig keresgélnünk: Budapesten a legmagasabb az életszínvonal és itt érhető el a legtöbb szolgáltatás. Az egyes kerületek között ezzel együtt hatalmas eltérések lehetnek. A legfelkapottabbnak számító XIII. kerületben 1 millió forintos négyzetméterárak dominálnak, míg a XX. kerületben, Pesterzsébeten ennek nagyjából a feléért, 585 ezer forint/m2-ért juthatunk ingatlanhoz.

A fővárosi agglomeráció

Akármilyen népszerű is Budapest, sokan ódzkodnak a nagyvárosi nyüzsgéstől, és inkább a környező települések felé veszik az irányt. Érd, Szentendre, Vác és a többi klasszikus agglomerációs város lényegében kitette a megtelt táblát, így ezeken a helyeken már csak aranyáron juthatunk lakáshoz, családi házhoz – és hasonló a helyzet a Velencei-tó környékével is. Amennyiben olcsóbb megoldást keresünk, a kisebb, Budapesttől esetleg távolabb eső falvakat, községeket érdemes végigjárni.

Pécs

Pécs fejlődésére jellemző adat, hogy 2013-as 140 000 forintos négyzetméterár mára 474 000 Ft-ra emelkedett. A város vonzerejét több dolog adja: a mérete épp ideális, se nem túl nagy, se nem túl kicsi, a munkalehetőségek változatosak, Pécs ráadásul az egyetlen igazi nagyváros a Dél-Dunántúlon. Vérbeli egyetemi városként pezsgő kulturális élettel rendelkezik, az M6-os autópályának köszönhetően pedig Budapest is rövid idő alatt elérhető.

Debrecen

Akárcsak Pécs esetében, Debrecennél is igaz, hogy a város fejlődése magával vonzotta az ingatlanárak emelkedését. Ez olyannyira igaz, hogy az elmúlt öt évben a használt lakások négyzetméterára a duplájára nőtt. Hajdú-Bihar megyeszékhelyén ma már egyáltalán nem ritka az egymillió forintos négyzetméterár, befektetésként tehát tökéletes településnek számít. A hab a tortán, hogy Debrecen rendre a legélhetőbb magyar városok közé kerül.

Szolnok

Az eladó lakásokért Szolnokon átlagosan 450 ezer forintot kérnek négyzetméterenként, amivel a város az országos átlag alatt szerepel. Éppen ezért hatalmas potenciál rejlik Jász-Nagykun-Szolnok székhelyében, ami egyre több embert vonz minden évben. Az egykori ipari település mára egyetemi várossá alakult, miközben egyre több cég is megvetette itt a lábát. Az M4-es autópályával Szolnok akár másfél óra alatt is elérhető a fővárosból, megéri tehát Budapestről indulva is megnézni az eladó lakásokat Szolnokon.

Mire számíthatunk a jövőben?

Az ingatlanok túlnyomó többségét hitelre vásárolják, ezért a kamatláb alapvetően határozza meg a piac helyzetét. Hogy mekkora változások voltak ezen a téren, azt jól mutatja, hogy míg 2021 év végén mindössze 2,4% volt az alapkamat, addig 2023 novemberére már 11,50%-ra ugrott. Ennek megfelelően a jelzáloghitelek is drágábbak lettek, mint valaha.

Az inflációs nyomás szerencsére lassan, de biztosan enyhül, így a kamatok is vélhetően csökkenni fognak 2024-ben. Ez akár új lendületet is adhat az ingatlanpiacnak, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy az állami lakástámogatási rendszerek is átalakulnak, és sok szempontból kedvezőbbé válnak.

Egy dolog azonban biztosnak tűnik: a fent részletezett települések 2024-ben is tovább szárnyalnak majd, hiszen semmi nem utal arra, hogy ezekben a városokban visszaesés következne. Különösen igaz ez a Budapest környéki településekre, mert mind többen döntenek úgy, hogy zöldövezetben, csendesebb környéken szeretnének élni.

Gondolkozzunk hosszú távon!

Amikor befektetési céllal veszünk ingatlant, értelemszerűen fontos, hogy az könnyen továbbértékesíthető legyen. Ez a szempont viszont akkor is lényeges, ha otthonként tekintünk a házra, lakásra. Anyagi helyzetünket ugyanis alapvetően meghatározza, hogy milyen értékes az ingatlanunk, és mennyire könnyen tudunk továbblépni, ha úgy hozza a sors.