Akár pályakezdő agrármérnök vagy, akár olyan álláskereső, aki pályát váltott, és a mezőgazdaság területén szeretnél elhelyezkedni, a folyamatnak fontos része az önéletrajzírás. A huszonegyedik században már az álláskeresés sem ugyanaz, mint a korábbi időszakban. A mezőgazdasági ágazaton belül is új szakmák jelentek meg, új készségekre van szükség, ez pedig a CV írást is átalakította.

A korábbi időszakokban szinte egyértelmű volt, hogy fogsz egy papírt és arra időrendi sorrendben felviszed a munkahelyeidet és már kész is az önéletrajz. Kezdetben a digitalizálódó világ is így működött. A többség kikereste a leggyakoribb mondatokat, amelyek jól mutatnak egy ilyen bemutatkozó szövegben, ennek azonban az volt a következménye, hogy számos egyforma önéletrajz született.

A helyzetet persze nem egyszerűsítette a különböző önéletrajz készítő oldalak megjelenése sem, hiszen a felhasználók alapvetően itt is a megadott sablonok közül tudtak választani. Mára azonban ez már módosult. Az ilyen adatbázisokban ugyanis jelenleg már rengeteg stílusból tudsz választani, attól függően milyen pozícióra pályázol.

önéletrajz

A jól elkészített önéletrajz utat nyit a sikerhez – fotó: pixabay.com

Új szakmák az agráriumban, új kihívások

A fenti változások azt eredményezték, hogy a HR-esek is módosították a kiválasztási folyamatot. Amikor egy ilyen szakember elé több tucat, vagy több száz hasonló CV kerül, akkor maximum fél percet fog egy pályázattal foglalkozni, éppen ezért ma már a legfontosabb dolog kitűnni, olyan CV-t írni, ami felkelti az illetékes személy figyelmét.

Ugyanakkor a 21. század technológiai fejlődésének eredményeként az agrárium területén is számos új szakma, foglalkozás jött létre, amelyek betöltéséhez fontos a megfelelő önéletrajz elkészítése.

A precíziós mezőgazdaság olyan új szakmákat hozott, amilyen a precíziós gazdálkodási szakember, aki a növények és a talaj állapotával kapcsolatban végez folyamatos adatgyűjtést, ami alapján a termelést optimalizálja. De izgalmas foglalkozás a drónpilóta is, aki a mezőgazdasági drónok működtetését végi, vagy a robotikai mérnök, aki mezőgazdasági robotok tervezését, fejlesztését, karbantartását végzi.

A fenntartható mezőgazdaság területén új szakmának számít a tanácsadó, aki segít a korszerű gyakorlatok bevezetésében, az agroökológus, aki a mezőgazdasági ökoszisztémákkal kapcsolatos tudást alkalmazza a fenntartható rendszerek fejlesztése érdekében, vagy a szén-dioxid kibocsátást elemző szakértő, aki az állattenyésztés hatékonyságának növelésén dolgozik.

Mitől jó egy önéletrajz?

A fentiek alapján nyilvánvalóan felmerül benned a kérdés, hogy akkor mégis mitől lesz jó egy önéletrajz? Nos, az első fontos dolog, amiről már esett említés, az az első benyomás. Fontos felkelteni a HR-es figyelmét, ami után úgy dönt, a te anyagodat részletesebben is átnézi és utánanéz a benne foglalt dolgoknak.

Mint az egy szakmai konferencián elhangzott, a munkaerőpiac olyannyira felgyorsult, hogy ma már szinte kizárt a 4-5 körös interjú, ugyanis, mivel a cégek két kézzel kapnak a jó jelöltek után, ha egy vállalat húzza az időt, az erős jelölt elfogad egy másik ajánlatot.

A jól megírt önéletrajz egyik ismérve, hogy kiemeli a jelölt képességeit, erősségeit. Mindig figyelj oda, hogy a szövegben ezeket megfelelő módon kiemeld, esetleg konkrét példákon, eredményeken keresztül. Ugyanakkor, a szövegnek tükröznie kell a lelkesedést, a lojalitást, az adott pozíció iránti elkötelezettséget.

Nagyon fontos szempont az is hogy egy jól megírt CV-ben nincsenek hibák. Itt kétféle dologról van szó. Az egyik, hogy semmiképp ne maradjanak benne helyesírási hibák, ez azonnal eliminál téged a pozícióról. A másik pedig, hogy figyelj oda a tények, időpontok pontosságára is.

Időrendben megírt önéletrajz

Erről már esett szó, a legrégebbi és leginkább elterjedt típusról van szó, amelynek lényege, hogy abban a tanulmányaidat, eredményeidet, munkahelyeidet fordított időrendi sorrendben sorolod fel, vagyis a legújabb lesz legfelül és ettől haladsz lefelé.

Az ilyen típusú önéletrajz kapcsán szót kell ejteni még egy fontos ismérvről, ha CV írásáról van szó, ez pedig a terjedelem. Ideális esetben egy CV egy oldalon elfér, illetve, komolyabb pozíciók esetében lehet valamivel hosszabb is. De ha a jelölt több évtizedes komoly tapasztalattal rendelkezik, számos munkaadónál, akkor érdemes rövidíteni és vagy csak a legutóbbiakat, vagy pedig a legfontosabbakat felsorolni.

A jól megírt kronologikus önéletrajz átlátható és könnyen olvasható, megfelelő módon kiemeli a jelölt munkatapasztalatát. Ellenben, lehet, hogy nem fektet elég hangsúlyt a készségekre, elért eredményekre és nehezebb vele kiemelkedni az egyszínűségből. Pályakezdő álláskeresők számára ezért ez a forma kevésbé alkalmas.

Funkcionális önéletrajz

A funkcionális CV elsősorban abban különbözik az előző változattól, hogy nem a munkatapasztalatra helyezi a hangsúlyt, hanem a készségekre és a képességekre. Ez a típus megfelelő lehet pályakezdő álláskeresőknek, illetve azoknak, akik karriert váltanak, vagy pedig nincs elegendő konkrét tapasztalatuk az adott pozícióhoz.

Az ilyen önéletrajz kiemeli a pályázó korábbi szakmai eredményeit és készségeit, akkor is kiválóan alkalmazható és sikert hozhat, ha a munkatapasztalat nem a legfontosabb a munkaadó számára és általa be tudod mutatni, milyen karrierben gondolkodsz.

Ugyanakkor, figyelmesen kell összerakni és átgondolni, hogy az adott pozícióra megfelel-e, mert esetenként nehezen átlátható a szokatlan forma miatt és vannak olyan munkáltatók, akik nem igazán preferálják. Ez a típus pályakezdő és belépő szintű munkahelyeknél alkalmas vagy karrierváltás esetén.

Kombinált önéletrajz

Ahogy a nevéből is sejthető, ez a típus az előző két változat kombinációja, vagyis időrendi sorrendben íródik, de ugyanakkor a tapasztalatokra összpontosít, ezért, ha megfelelő, profi módon van összeállítva, akkor sok esetben az optimális megoldás lehet.

Egy ilyen önéletrajz kiegyensúlyozott képet közvetít a pályázóról, bemutatja egyaránt a pályázó karrier útját és tapasztalatait is, illetve, ami a jó hír, hogy jellemzően a munkaadók többsége megfelelőnek tartja ezt a formát.

Ez a típus vezetői, szakmai és általános pozíciók esetében lehet alkalmas, ugyanis a fentiek miatt terjedelmileg hosszabb lehet, mint egy funkcionális vagy időrendi CV, megfelelő odafigyeléssel kell megírni. Azzal is tisztában kell lenned, hogy pályakezdők számára nem mindig a legjobb választás.