Megfelelő védelmi ruházatot viselve elkerülhetjük a baleseteket és a különböző sérüléseket, de sok esetben az optimális munkavégzéshez is hozzájárulnak. Nézzük meg milyen szempontok alapján érdemes vásárolni.

munkavédelmi ruházat

A munkavédelmi ruházat beszerzése az egészségünk és a biztonságunk szempontjából is fontos – fotó: munkavedelem.bolt.hu

Munkakörnyezet

A legfontosabb szempont a munkavégzés körülményei és a munkakörrel szemben támasztott követelményeknek való megfelelés. Milyen veszélyekkel kell számolnunk munkavégzés közben? Foglalkozunk-e vegyi anyagokkal, esetleg magas vagy túl alacsony hőmérséklet mellett dolgozunk, esetleg magasban vagy olyan helyen, ahol szinte bármikor bármi ránk eshet?

A ruházat anyaga

A munkavédelmi ruházat anyaga szintén fontos szempont. A megfelelő anyag kiválasztását mindig az adott munkakör határozza meg. Gyapjú vagy pamutos anyagok a hőszigeteléskor nyújtanak segítséget, míg például a Kevlar a strapabíróbb anyagok közé tartozik és ezek jobban ellenállnak a kopásnak, illetve a szakadásnak.

Megfelelő méret

A munkavédelmi bolt kínálatában számtalan méret áll rendelkezésünkre, így igyekezzünk azt jól megválasztani. Túl laza vagy túl szűk ruhát nem érdemes vásárolni, hiszen amellett, hogy kényelmetlen még veszélyes is lehet. Inkább kérjünk segítséget a megfelelő méret kiválasztásához.

Vízállóság, szellőzés

Azok, akik munkájuk során rengeteg vízzel érintkeznek, vagy folyamatosan nedves környezetben dolgoznak, olyan ruhát válasszanak, amelyek vízállóak és megfelelően szellőznek. Különösen meleg környezetben a túlhevülést is el lehet így kerülni.

Láthatóság

Ma már nagyon fontos, hogy a különféle munkaterületeken megfelelően láthatók is legyünk. Olyan ruhát válasszunk, amely különböző fényvisszaverő csíkokkal vagy színnel rendelkezik, így elkerülhető lesz nagyon sok baleset.

Tartósság

Ezeket a ruhákat speciális anyagokból készítik, mégis fontos, hogy a tartósság miatt odafigyeljünk a mosására és a kezelésére is.

Szabványoknak való megfelelés

Ma már szinte minden munkakörhöz szabványok írják elő, hogy milyen munkaruhát kell viselnünk. Ha mi magunk ezzel nem vagyunk tisztában és a munkaadónk sem adott meg pontosabb információkat, akkor a boltban a szakképzett kollégák segíteni fognak a választásban.

Kiegészítők

A ruhához válasszunk munkavédelmi kiegészítőket is, mint például a sisak, a cipő vagy a kesztyű.