Sok munkahelyen a munkavédelem nem csupán kötelesség, de létfontosságú elem is a vállalatok és a munkatársak számára. Éppen ezért ma már számos munkavédelmi képzéssel találkozhatunk a piacon.

De vajon honnan tudjuk, hogy melyik az, amire valóban szükségünk van? Ebben a bejegyzésünkben ismertetjük a legfontosabb szempontokat, amiket érdemes figyelembe venni a képzés kiválasztása során.

munkavédelem

Az egészséges és biztonságos munkakörnyezet a vállalatok teljesítményét és hatékonyságát is növeli – fotó: develor.hu

Miért fontos a munkavédelmi képzés?

Jogi megfelelés

A munkavédelmi képzés a jogszabályoknak való megfelelés szempontjából is fontos, mert nemcsak jogos elvárás a munkavállalók szempontjából, de vállalati kötelesség és így minimalizálhatjuk a büntetéseket és kockázatokat.

Ilyenkor a munkatársak megtanulják, mire kell odafigyelniük, mit kell betartani és hogyan alkalmazzák a legfrissebb előírásokat, a munkavédelmi eszközöket a mindennapi gyakorlatban.

Biztonságos munkakörnyezet kialakítása

Ez a képzés a munkáltatóknak és a munkatársaknak is lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjék a biztonságos munkavégzés alapelveit. A különböző tanácsok és a kockázatelemzés segítenek a munkahelyi balesetek számának csökkentésében és a munkahelyi környezet javításában.

Teljesítmény és hatékonyság növelése

Az egészséges és biztonságos munkakörnyezet ugyanakkor nemcsak a dolgozók jóllétét szolgálja, hanem a vállalatok teljesítményét és hatékonyságát is növeli. A munkavédelmi képzés által megszerzett ismeretek ezeken felül segítenek még az esetleges szünetek és kiesések minimalizálásában.

Milyen pluszt tud még nyújtani egy ilyen tréning?

A törvények ismertetése, megtanítása és betartása már önmagában is számos előnyt hordoz. Lehet azonban ennél többet várni egy ilyen jellegű képzéstől? A Develor csapata bebizonyította, hogy igen.

Az általuk kifejlesztett munkavédelmi attitűdformáló workshop segítségével nem csupán a törvényi előírásoknak való megfelelésre törekszenek, hanem a biztonságos munkakörnyezet kialakítására és annak fenntartására is.

Amellett, hogy képzésük folyamatosan frissül, hogy lépést tartson a változó jogszabályokkal és a legújabb munkavédelmi trendekkel, olyan interaktív alkalmakat biztosítanak, ahol a résztvevők bevonásával adnak a gyakorlatban is hasznos stratégiákat a balesetek megelőzése érdekében.

Ez nem csak egy egyszerű tréning, hanem egy teljes körű tapasztalat és tudásszerzés. A tréning elvégzése után a résztvevők képesek lesznek hatékonyan és gyorsan felismerni a szinte baleseteket (near miss), azaz a veszélyes szituációkat. Így pedig gyorsan tudnak majd reagálni kritikus helyzetekben is.

A képzés célja, hogy a munkatársak ne csak a saját biztonságukért érezzenek felelősséget, hanem másokért is. Az attitűdváltó műhelyfoglalkozások hozzájárulnak egy korszerű munkavédelmi vállalati kultúra kialakításához, amelyben a "Biztonság az első" nemcsak egy szlogen, hanem egy valós elköteleződés a teljes vállalati csapat részéről!