Bevezetés
A meggy (Prunus cerasus) termesztése hazánkban hosszú múltra tekint vissza. A magyar klíma és talajadottságok ideálisak a meggy számára, így mind a házikertben, mind üzemi körülmények között sikerrel nevelhető. A meggy nemcsak frissen fogyasztva finom, hanem kiváló alapanyag lekvárok, befőttek, szörpök, sőt sütemények számára is.
A meggy termesztésének jelentősége Magyarországon
Magyarország Európa egyik vezető meggytermelője. A hazai termés jelentős része exportra kerül, de a belföldi fogyasztás is számottevő. A meggy termesztése a gyümölcstermesztés egyik stabil lába, hiszen a faj viszonylag kevésbé igényes, és jól bírja a hazai viszonyokat. Gazdasági szempontból a meggyültetvények hosszú távon is jövedelmezők lehetnek, különösen a korszerű fajták és technológiák alkalmazásával.
Fajtaválasztás
A sikeres termesztés első lépése a megfelelő fajta kiválasztása. A meggyfajták között találunk korai, középérésű és késői érésű típusokat, valamint különbségek vannak a gyümölcs méretében, színében, ízében és felhasználhatóságában is.
- Korai fajták: 'Meteor', 'Érdi bőtermő', 'Debreceni bőtermő'
- Középérésű fajták: 'Kántorjánosi', 'Újfehértói fürtös', 'Pándy'
- Késői fajták: 'Éva', 'Petri', 'Csengődi'
A fajta kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a betegség-ellenállóságot, a termőképességet, az érési időt, valamint a felhasználási célt (friss fogyasztás, ipari feldolgozás).
A meggy termesztése hazánkban hosszú múltra tekint vissza – Fotó: Shutterstock
Ültetési hely és talajigény
A meggy viszonylag jól tűri a különböző talajokat, de a legjobb eredményt középkötött, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajokon adja. A túlzottan kötött, pangó vizes talajokat kerülni kell, mert ezekben a gyökerek könnyen rothadnak.
- Talaj-pH: 6-7 közötti, enyhén savanyú vagy semleges a legideálisabb.
- Fényigény: Napos, szélvédett helyet válassz, mert a meggy szereti a sok fényt.
- Lejtés: A kisebb lejtésű, fagyveszélytől védett területek előnyösek.
Ültetés menete
A meggyfák ültetését ősszel vagy kora tavasszal végezheted. Az ültetési távolság fajtától és alanytól függően 4-6 méter. A következő lépésekre figyelj:
- Ültetőgödör készítése: Áss legalább 60x60x60 cm-es gödröt.
- Tápanyag-utánpótlás: Keverj érett istállótrágyát vagy komposztot a kiemelt földhöz.
- Gyökerek ellenőrzése: Vágd vissza a sérült, túl hosszú gyökereket.
- Fa elhelyezése: Ügyelj, hogy az oltási hely a talajszint felett legyen.
- Beiszapolás: Ültetés után alaposan öntözd be a fát.
Gondozás, öntözés és tápanyag-utánpótlás
A fiatal fák rendszeres öntözést igényelnek, főleg a szárazabb időszakokban. Később a meggy jól viseli a rövidebb aszályokat is, de a virágzás és termésérés idején fontos a megfelelő vízellátás. Az évenkénti trágyázás, főként nitrogén, foszfor és kálium kijuttatása, elősegíti az egészséges növekedést és bőséges termést.
- Öntözés: Hetente egyszer, nagyobb szárazságban akár kétszer is öntözz.
- Tápanyag: Tavasszal komplex műtrágyát, ősszel szerves trágyát használj.
- Takarás: A törzs körül mulccsal védd a gyökereket a kiszáradástól.
Metszés és alakítás
A meggy rendszeres metszést igényel a megfelelő termőegyensúly és a betegségek megelőzése érdekében. A metszést leginkább a tél végén, rügyfakadás előtt végezd. A cél a ritka, jól átszellőző korona kialakítása.
- Ifjító metszés: Idős fákon a termőrészek visszavágásával serkentheted az új hajtások képződését.
- Ritkító metszés: Távolítsd el a sűrű, befelé növő, beteg vagy sérült ágakat.
- Koronaalakítás: Alakíts ki váza- vagy gömbkoronát, hogy a fény mindenhol elérje a lombot.
Betegségek és kártevők
A meggy leggyakoribb betegségei közé tartozik a monília (virág- és hajtáspusztulás), a levélfoltosság, a gutaütés és a baktériumos ágelhalás. Kártevők közül a cseresznyelégy, a levéltetvek és a pajzstetvek okozhatnak gondot.
- Monília: Virágzáskor és terméséréskor permetezz felszívódó gombaölő szerrel.
- Levéltetvek: Biológiai vagy kémiai védekezés szükséges a hajtásokon megjelenő kolóniák ellen.
- Cseresznyelégy: Sárga ragacslapokkal és célzott rovarölő szerrel védekezhetsz.
- Megelőzés: Fontos a rendszeres metszés, a fertőzött részek eltávolítása és a lomb összegyűjtése, megsemmisítése ősszel.
Betakarítás és tárolás
A meggy érése fajtától függően június közepétől július végéig tart. Akkor szedd, amikor a gyümölcsök már teljesen beszíneződtek, de még kemények. A meggy gyorsan romlik, ezért lehetőleg hűvös, árnyékos helyen tárold, vagy minél előbb dolgozd fel. Ipari feldolgozás esetén a gépi betakarítás is lehetséges, de a kézi szedés még mindig gyakori a minőségi áru érdekében.
- Szállítás: Óvatosan, ne nyomódjon meg a gyümölcs!
- Tárolás: Hűtőben néhány napig, feldolgozva (befőtt, lekvár, fagyasztás) akár hónapokig eltartható.
Készíthetsz a meggyből lekvárt, szörpöt, befőttet, süteményeket – Fotó: Shutterstock
Felhasználási lehetőségek
A meggy igazi jolly joker a konyhában. Készíthetsz belőle lekvárt, szörpöt, befőttet, süteményeket, de akár pálinkát vagy bort is. A savanykás íz miatt kiválóan passzol húsételek mellé, sőt egyre népszerűbb a gasztronómiában különféle kreatív fogásokban is.
Összegzés
A meggy termesztése hazánkban nagy hagyományokkal rendelkezik, és gazdaságilag is jelentős. A megfelelő fajta kiválasztásával, gondos ültetéssel, rendszeres gondozással és szakszerű növényvédelemmel hosszú távon is sikeres és bő termést érhetsz el. Akár házikertben, akár nagyobb ültetvényen gondolkodsz, a meggy egy hálás, sokoldalúan felhasználható gyümölcs, melyet érdemes beilleszteni a termesztési palettádba.