Az „Omega Edition" felszereltségi csomag csak a 2024-es Hummer EV 3X pick-up és a SUV modellhez lesz elérhető. Kívülről a Neptune Blue Matte1 külső fényezés és a fekete felületek, díszítések Földünk üde kék színét és a világűr fekete hátterét kívánják szimbolizálni.

Hummer

GMC – Hummer EV Omega Edition SUV – fotó: www.media.gmc.com

Hab a tortán

A Hummer mindig is különlegességnek számított, és számít ma is, nemcsak a civil, de az eredeti katonai járművek terén is. Ezeket mindössze 8 évig, 1992-2010 között gyártotta a General Motors katonai járművekre szakosodott részlege, az AM General. 2019 végén felröppentek a hírek, hogy a márkát újraélesztik, méghozzá elektromos meghajtással.

Az első, még inkább prototípus modellt 2020 végén mutatták be GMC Hummer EV névvel. Külleme, bár az elődök szögletes formavilágát idézi, de teljesen újrarajzoltan, amelyhez teljesen új belső tér és felszereltség tartozott. A meghajtást a GM Ultium akkumulátor-építőkészlete biztosítja, 800 voltos tápfeszültséggel. A gépkocsi teljesítményét akkor 1000 lóerőre (!) (746 kW) kalibrálták. Az akkumulátor akár 350 kW teljesítménnyel is tölthető, és több mint 350 mérföldre, azaz 560 km-re elegendő.

Elsőként platós pick-upként mutatták be, ezután érkezett a némileg rövidebb, 5 ajtós, zárt kombi (SUV). Az elektromos Hummer sorozatgyártása 2021 végén kezdődött, akkor 110.000 dolláros induló árával elég drága lett. Ettől függetlenül a megrendelések beteltek, a várólista akár két év is lehet, mert állítólag 65 ezer megrendelés érkezett első körben a még ma is alacsony gyártókapacitású üzemhez. A gyártás felfuttatását nehezítette, hogy a GM nem jutott az elektromos modellekhez szükséges elegendő nyersanyaghoz. 2023-ban egy több mint 500 km-es hatótávú verzió is megjelent X3 jelzéssel.


A Hummer EV kétségtelenül napjaink egyik különleges járműve, és hamarosan még inkább egyedi lesz az „Omega Edition" kivitelben. Ettől függetlenül megőrzi az eredeti, kiváló terepjáró képességeit is, amelyet a 3 motoros (egy elöl, egy-egy hátul) meghajtás még tovább is fokozhat.

Az Omega Edition kizárólag a 3X típusváltozathoz lesz elérhető, a 2024-es Hummer EV pick-up és SUV modellekhez.

A különleges kiadásnál az alapfelszereltség részét képezik:

- Neptune Blue Matte1 külső fényezés
- Extrém terepjáró csomag
- Fekete külső logók, feliratok
- Tetőablakpanelek
- Exkluzív 18 colos, fekete gyöngyházfényű keréktárcsák Carbon Flash díszítőgyűrűvel
- Exkluzív high lux szőnyegpadlóbetét
- MultiPro hátsóajtó audio-hangszórórendszer a Kickertől (csak a pick-uphoz)
- Fekete pótkeréktartó váz (csak SUV)
- Exkluzív Neptune Blue Matte1 pótkerékfedél (csak SUV)

Hummer

Az átlátszó tetőpanelek és a karosszéria egyedi kék fényezése a Föld és az űr kontrasztját szimbolizálják – fotó: www.media.gmc.com

Az Omega Edition tovább építi a Hummer EV történetét és az űr témájú inspirációt. Ez már kezdetektől fogva befolyásolta a gépkocsitervező és -mérnöki csapatokat a szériagyártásig, amikor megalkották ezt a "holdjáró" járművet. Most, az Omega Edition esetében a tervezők a Naprendszer mélyéről, a Kék Bolygóról merítettek ihletet a lenyűgöző és egyedi Neptun kék matt1 fényezéshez, amely megkülönbözteti ezt a modellt a többitől.

Ami az alapokat illeti, az Extreme Off-Road csomag mind a Hummer EV pick-up, mind a SUV esetében tartalmazza az UltraVisiont a karosszéria alatti kamerák nézetével, a kiegészítő alsó védőlemezeket a sziklák miatt a beépített segédlépcsőkkel, a 18 colos felniket és a 35 colos Mud Terrain gumiabroncsokat.

A SUV alapfelszereltségként 20 modulos akkumulátorral kerül forgalomba, míg a pick-up 24 modulos akkumulátorral lesz elérhető. Ezek 526, illetve 568 km hatótávot tesznek lehetővé papírforma szerint. A 3 villanymotor együttes teljesítmény eléri az 1000 lóerőt, az együttes csúcsnyomaték pedig a 15.594 newtonmétert. A gyorsulás 3,5 másodperc 60 mérföld/órára (96 km/ó).

Hummer

Hummer

A fekete díszítőelemek több részletnél is megjelennek – fotók: www.media.gmc.com

A Hummer EV Omega Edition pick-up ára a 24 modulos akkumulátorral 149.9953 dollárról indul. A 20 modulos akkumulátorral szerelt SUV ára 139.995 dollárról indul. A gépkocsik kiszállítása várhatóan 2024 első felében kezdődik, és az Omega Edition kezdetben a jelenlegi Hummer EV 3X pick-up- és SUV-foglalások tulajdonosai számára lesz elérhető.

A 2023-as Hummer EV pick-up és a 2024-es Hummer EV SUV a GM ZERO Detroit-Hamtramck-i összeszerelő központjában készülnek, egy közel 40 éves létesítményben, amelyet 2,2 milliárd dolláros beruházással az elektromos változatok sorozatgyártására alakítottak át. A ZERO gyárban készül majd a GMC Sierra EV Denali Edition 17 is.

Forrás: www.media.gmc.com