A Väderstad, a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgépgyártó vállalata, büszke arra, hogy TopDown kultivátora E-services rendszerrel a Farm Machine 2024 díj nyertese lett talajművelés kategóriában. A díjat az Agritechnica kiállításon jelentették be Hannoverben, Németországban.

A díjat az Agritechnica kiállításon jelentették be Hannoverben, Németországban – fotó: Väderstad

A Farm Machine 2024 díjat 16 európai mezőgazdasági szaklap zsűrije szavazza meg.

"Ez a díj méltó bizonyíték arra, hogy a TopDown és az Opus az E-services rendszerrel együtt nélkülözhetetlen lehet a talajművelési műveleteket optimalizálni kívánó gazdálkodók számára. A díj büszkeséggel tölti el a Väderstad számos munkatársát is, akik az évek során számos szerepkörben részt vettek a TopDown projektben. Mint minden, amit itt a Väderstadnál teszünk, ez a díj is csapatmunka" – mondta Wolfram Hastolz, a Väderstad talajművelési termékmenedzsment igazgatója.


TopDown

A gazdálkodó, már a munka megkezdése előtt beprogramozhatja, hogy az egyes munkaelemek hogyan viselkedjenek – fotó: Väderstad

Az E-Services bevezetése a TopDown 400-700 és az Opus 400-700 gépeken lehetővé teszi, hogy a gépek táblatérképet használjanak a gépbeállításokat menet közbeni automatikus vezérléséhez.

Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodó, már a munka megkezdése előtt beprogramozhatja, hogy az egyes munkaelemek – tárcsák, kapák, egyengetők és tömörítőhengerek – hogyan viselkedjenek a szántóföld egyes pontjain, például a talaj típusa vagy a szántóföld jellemzői alapján.

"A következő lépés a változtatható mennyiségű vetőmag- és műtrágya-kijuttatás után, hogy ugyanezt a gondolkodásmódot alkalmazzuk a talajművelésre is. Itt megtakarításokat lehet elérni az „annyit amennyi szükséges, de a lehető legkevesebbet” szabály alkalmazásával. Az előnyök egy része az üzemanyag-megtakarításnak és a talajegészség javuló állapotának, más része pedig a munkasebesség növelésének és a kopás csökkentésének formájában jelentkezik. Ráadásul ez autonóm gazdálkodási jövőt tesz lehetővé" – mondta Wolfram Hastolz.

A TopDown és az Opus az E-services rendszerrel 2023 októberétől rendelhető, az első gépeket 2024 elején szállítják ki a gazdálkodóknak.