A Termékfejlesztési pályázat nagydíjat érdemelt fejlesztéseit korábbi cikkünben mutattuk be, most következzen a különdíjasok népes tábora.

KÜLÖNDÍJAK:

Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció kategóriában

Metripond-M93 Kft. - METRI-SELF93 hídmérleg automatizáló rendszer

A kezelő nélküli mérlegelést a munkaerő hiányos piaci helyzetre való tekintettel fejlesztette ki a vállalat. A METRI-SELF93 hídmérleg automatizáló rendszerrel a kamionok, tehergépjárművek mérlegelése kezelő személyzet nélkül elvégezhető, ezáltal éves szinten több millió forint bérköltség megtakarítható.

A fejlesztésnek köszönhetően a tehergépjárművek mérlegelése kezelő személyzet nélkül elvégezhető.

A másik előnye a rendszernek, hogy lehetővé teszi a bérmérési szolgáltatást, amely által bevételt és profitot lehet realizálni. A rendszer meglévő hídmérlegekhez is telepíthető és teljes mértékben az ügyfél igényeihez igazítható.

A bérmérési szolgáltatás által bevételt és profitot lehet realizálni.

A mérlegre való felhajtást és a mérés végén a lehajtást sorompó szabályozza. A mérlegen való megfelelő megállást helyzetérzékelő infrák által vezérelt visszajelző lámpa biztosítja, mely jelez, ha előre vagy hátra kell gurulnia a szerelvénynek a helyes mérlegeléshez. A rendszámokat a rendszámfelismerő kamerák automatikusan olvassák be.

Az egyedülálló rendszer nagyban hozzájárul a mérleg biztonságos és gazdaságos használatához.

A fejlesztett rendszer teljesen egyedülálló a piacon és nagyban segíti a mérleg biztonságos és gazdaságos üzemeltetését.

Hazai Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

Farmgép Kft. – KERTITOX PreBIKE - Permetezőgép növényvédelmi kísérletekhez

A biológiai hatékonysági kísérletek megbízhatóságának és összehasonlíthatóságának alapja a nagymértékű precizitás a kísérlet végrehajtásának egésze során.

A kísérletek nagymértékű precizitást és megbízhatóságot igényelnek.

Ezen precizitás elengedhetetlen feltétele, hogy a vizsgált készítmény optimális mennyiségben, a lehető legjobb eloszlásban, a megfelelő helyre és megfelelő időben kerüljön. A kísérletek beállítása során mindezt az üzemi méreteknél jóval kisebb területen 1,5 – 3,0 méter szélességű, 8-10 m hosszúságú kisparcellákon kell megvalósítanunk.

A kísérleti eredmények értékelése, és a kapott eredmények értelmezése miatt különösen nagy hangsúlyt kapott a kijuttatás reprodukálhatósága.

A  rengeteg adat, amelyet a gép gyűjt segít az eredmények értelmezésében.

A gép a kísérleti készítmények kijuttatása során nagy mennyiségű adatot gyűjt (nyomás, kijuttatott mennyiség, haladási sebesség, folyamatos pozíció… stb.) a lehető legrészletesebb térbeli és időbeli felbontásban, amely nagy segítség a kísérleti eredmények utólagos értelmezésében, és hatékonyan támogatja az ide vonatkozó minőségirányítási rendszereket is.

Fliegl Abda Kft. – Fliegl ULW 40 Vario hevederes átrakókocsi

A Fliegl gumihevederes ULW 40 VARIO átrakókocsija ideális szállítóeszköz a gazdaságos és talajkímélő betakarításhoz.

A VARIO átrakókocsi 30%-kal növeli a betakarítás hatékonyságát.

Az elveszett idő nagy része állásidő, a megtelt kombájn miatt. A VARIO átrakókocsi segítségével sikerült optimalizálni a betakarítási rendszert és jobban kihasználni a kombájnt. A betakarítás hatékonyságát 30%-kal növeli az átrakókocsi használata.

A talajnyomás további csökkentése érdekében, a Fliegl most egy gumihevederes változatot kínál. Az egyedülálló kialakításnak köszönhetően, 24 kiegyenlítő görgővel, a lehető legjobb talajkövetést nyújtja. 800 mm a hevederszélesség, magassága 1 050 mm, hossza 3 800 mm, ez pozitív hatással van a talaj szerkezetére.

Az alacsonyabb gördülési ellenállásnak köszönhetően csökken az üzemanyag fogyasztás.

Ez a konstrukció jelentősen növeli a felfekvő felületet és ezzel egyidejűleg csökkenti az üzemanyag fogyasztást, mivel alacsonyabb gördülési ellenállást eredményez. A beépített nagy pontosságú mérő rendszer lejtős területen is digitális információt nyújt a kocsi terheléséről, üzemállapotáról.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

AXIÁL Kft. – CLAAS APS SYNFLOW WALKER cséplőszerkezet

Az APS SYNFLOW WALKER cséplőszerkezettel a LEXION 6000 és 5000 sorozatok új mércét állítanak a szalmarázóládás kombájnok cséplési és leválasztási teljesítménye terén. A teljesen új cséplőszerkezet tartalmaz egy 450 milliméter átmérőjű gyorsítódobot, egy tíz verőléces, 755 milliméter átmérőjű cséplődobot és egy 600 milliméter átmérőjű kiegészítő leválasztódobot az utóverő dob előtt.

A kisebb átfogási szög a szinkronizált dobfordulatszámokkal együtt terményt kímélő és üzemanyag-takarékos terményáramot tesz lehetővé.

A cséplőszerkezet szélessége a 6000-es modelleknél 1700 mm, az 5000-es modelleknél 1420 mm. A nagyobb dobátmérők kisebb átfogási szögeket eredményeznek, 132° a cséplődobnál, illetve 116° a leválasztódobnál.

Ez, a szinkronizált dobfordulatszámokkal együtt, egyenes vonalú, terményt kímélő és üzemanyag-takarékos terményáramot tesz lehetővé. A tényleges leválasztófelület 3,18, illetve 2,66 m2

A dörzslécnek köszönhetően a cséplés agresszivitását nagyon finoman szabályozhatjuk.

Minden terményfajtához és bármely betakarítási körülményhez történő gyors alkalmazkodást az biztosítja, hogy a dobok alatti cséplő- illetve leválasztó kosarakat párhuzamosan és hidraulikusan lehet a CEBIS-ben állítani.

Túlterhelés elleni védelem védi a rendszert az eltömődésektől. A cséplőkosár előtt egy hatásnövelő dörzslécet lehet a terményáramba behajtani. Ezzel a cséplés agresszivitását nagyon finoman szabályozhatjuk, például a toklászos árpa hatékony cséplésénél.

A dörzsléc, mint ahogy a cséplőszerkezet minden más paraméterének vezérlése is, a CEMOS AUTOMATIC-ba van integrálva. Oldalról a cséplőkosár is hozzáférhető, így a cseréje egyszerűen elvégezhető. A percenként 160 és 920 közötti dobfordulattal az APS SYNFLOW WALKER minden csépelhető terményhez alkalmas.

AXIÁL Kft. – Horsch RowControl elosztó torony- gabonavetőgépekhez

Mostantól elérhető a SectionControl elosztótorony RowControl soronkénti elzárással az univerzális vetéstechnikai eszközökhöz, mint a Pronto vagy az Express család. Mostantól az átfedések és az ablakos vetés már a múlté.

A nyomtávolságok és -szélességek minden kombinációja beállítható.

Ezzel vetőmagot, műtrágyát és mikrogranulátumot lehet megtakarítani. A sávok pontosan, átfedések nélkül vethetők, így magas állománysűrűség érhető el. A sorelzárás minden sorban bekapcsolható, ezért a nyomtávolságok és -szélességek minden kombinációja alkalmazható.

A RowControl pontos, átfedések nélküli vetést biztosít.

A HORSCH RowControl elosztótorony a kifinomult vetőmag- és légáramának köszönhetően képes az egyes sorokat elzárni anélkül, hogy a gép kereszt irányú súlyelosztását befolyásolná.

Fliegl Abda Kft. – Fliegl SKATE 2.0 csúszócsoroszlyás kijuttató

A három éve bevezetett Fliegl SKATE csúszócsoroszlyás hígtrágya kijuttató továbbfejlesztése a SKATE 2.0. Változások: munkahelyzetbe szétnyitási sebesség egyharmadával lerövidült.

Egyszerűbb munkaszélesség állítás. A SKATE 2.0-nál a munkagerenda mindkét végén 1,5 méter mechanikusan összehajtható. Nagyon könnyen változtathatjuk a munkaszélességet pl.: 15 m-ről 12 m-re, illetve vissza. Ez lehetővé teszi a kétféle művelőút-szélességhez való gyors alkalmazkodást.

A SKATE 2.0 minden táplálási rendszerrel kompatibilis.

A SKATE 2.0-ba építhető a „Flex Flow”, ami a kijuttatandó mennyiség beállítását a csigás elosztó szabályozásával teszi lehetővé. Két egymásra-egymásba helyezett csiga félvályú egymáshoz képest mozgatva a kifolyó keresztmetszet, ezáltal az átfolyó mennyiség megváltozik, nem a haladási sebességgel kell szabályozni a ha/m3 értéket.

Minden táplálási rendszerhez jó (vákuumkompresszor, excentercsigás, centrifugálszivattyús). Vinaszhoz is alkalmas. A Fliegl SKATE 2.0-val fordulóknál a csúszócsoroszlyák kiemelési magassága beállítható és elmenthető, időt takarítva meg.

Magtár Kft. – STEYR 4130 EXPERT CVT traktor

Az új STEYR arculatnak megfelelő külsejével az Expert CVT azokat a felhasználókat célozza meg, akiknek kompakt méretben van szüksége nagy teljesítményre és kimagasló kényelemre. Az immár STAGE V emissziós normát teljesítő kipufogógáz kezelő rendszer minden komponense egyetlen egységbe építve került motorháztető alá, kompakt megjelenést kölcsönözve.

A STEYR immár a 100 LE-s kategóriában is elérhetővé tette az 1999-ben bemutatott CVT hajtóművet. A hajtómű fokozatmentesen jutunk el a maximális 40 km/h sebességig, melyet csökkentett motorfordulaton teljesít a traktor, kiváló fogyasztási adatokat eredményezve.

Új fejlesztésű elektronikus vezérlő felel a teljes hajtómű üzemeltetéséért.

Nagy igénybevétel esetén az S-ControlTM CVT hajtómű az S-TRONIC motor-hajtómű vezérlő rendszer segítségével gyorsan megtalálja a megfelelő áttételt a zavartalan teljesítmény átvitelhez és a maximális nyomatékhoz. Új fejlesztésű elektronikus vezérlő felel a teljes hajtómű üzemeltetéséért, mellyel nem csak a reakció lesz gyorsabb, de a motor hatékonysága is javul minden fordulatszámon.

A nagy méretű és tágas fülke négy-oszlopos tervezésű, mely a legjobb kezelői környezetet biztosítja ebben a kategóriában. Újdonság ennél a szériánál az alacsonytetős Panoráma fülke, mely nagy méretű tetőablakkal és vékony illesztősínnel még jobb kilátást biztosít, mely különösen előnyös homlokrakodós munkák során.

Alacsonytetős Panoráma fülke, megújult Multicontroller II kartámasz.

A nagyobb STEYR traktorokban is megtalálható Multicontroller kartámasz mellett kizárólag az Expert CVT számára elérhető a teljesen új fejlesztésű Multicontroller II kartámasz. Az új kezelő-központ programozható funkció gombjaival az Expert CVT kezelése az aktuális munkafolyamatoknak megfelelően testre szabható.

Starcz Kft. – DAMMANN DT3500 H S5 DTPA 10036 DAS önjáró szántóföldi permetező

Starcz Kft. a Dammann GmbH magyarországi képviselője adta be a pályázatot az újfejlesztésű Dammann DT3500 H S5 10.000 literes 36 m DAS kivitelű önjáró permetezőre.

A korszerűsítés a mai környezetvédelmi és precíziós gazdálkodás igényeinek kíván megfelelni.

Ezen fejlesztés elődje 2005-ben aranyérmet nyert az Agritechnika kiállításon Hannoverben. Ez a továbbfejlesztett gép a mai környezetvédelmi és precíziós gazdálkodás kívánalmainak megfelel. A motor Euro V kategóriájú, a gép EcoDrive rendszerrel ellátott, alacsony talajnyomással és nagy területteljesítménnyel tud dolgozni. A gép kezeléséhez elegendő 1 fő és a gép napi teljesítménye akár 360 Ha is lehet.

A gép alkalmas helyspecifikus kijuttatásra, GPS vezérelte fúvókánkénti szakaszolásra, és a kijuttatási térkép alapján való munkavégzésre. Ez a gépcsalád létezik 8.000-10.000-12.000 literes tartályméretben és maximum 42m-es szórókerettel.

A szórókeret szenzorokkal felszerelhető és egyidejűleg felméri és kijuttatja a szükséges mennyiségű differenciált tápanyagot. A Damman gyár ezen gépe a 101. önjáró permetezőgép Magyarországon.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Input/Szolgáltatás kategóriában

Eurochem Agro Hungary Kft. – ENTEC - prémium stabilizált műtrágyák

Az EuroChem a globális piacvezető műtrágyagyártó cégek egyike. A vállalatcsoport vertikuma igazán széles: tevékenysége a bányászattól a műtrágyák gyártásáig, logisztikájáig és értékesítéséig terjed.

A készítmény többek között „stabilizálja” a műtrágya ammónium nitrogénjét a talajban.

Az ENTEC®-műtrágyák ammónium stabilizátort tartalmazó nitrogénes ásványi műtrágyák. A készítmény lelassítja a nitrifikációt és a talajban „stabilizálja” a műtrágya ammónium nitrogénjét.

A stabilizált ammónium nitrogén kiegészítéseképpen, az ENTEC® minden esetben tartalmaz a növény tápanyagfelvételét gyorsító nitrát adagot is. Az ENTEC®-műtrágyák kénes-nitrogén műtrágyák, illetve Nitrophos®/Nitrophos-ka® alapú komplex műtrágyák formájában kaphatók.

 

Az ENTEC®-termékek problémamentes tárolást és a precíz kijuttatást biztosítanak.

Az ENTEC® műtrágyák rugalmas, egy menetben történő kijuttatást tesznek lehetővé minden időjárási körülmény alatt (nedves vagy száraz időben egyaránt) fokozva a gazdálkodás hatékonyságát.

PRÉMIUM OKLEVELET KAPTAK A KÖVETKEZŐ PÁLYÁZATOK:

• AgroTipp No. 1. Kft. - Mazotti C4 növénykímélő rendszer, Mazotti MAF önjáró permetezőkhöz
• Agrova Kft. - A talajbaktériumok kijuttatásának új dimenziója
• Amazonen-Werke Kft. - Amazone AmaSelect Row sávos permetezési megoldás
• Amazonen-Werke Kft. - Amazone Precea szemenkénti vetőgép SmartControl automatikus maglesodró állítása
• AXIÁL Kft. - Manitou MLT 733 115 LSU Easy Manager telemetriai rendszerrel
• Dorker Kft. - Hardi Navigator 4200/24 "i" version
• Farkas Szerviztechnika Kft. - Farkas Tank System tankolóautomata
• Güttler Kft. - Güttler ZinkenSaat vetőegység
• Infracont Műszeripari Kft. - Infracont XGrain infravörös gabonaelemző műszer
• Karintia Kft. - Szuperkorai szójafajták
• Karintia Kft. - Maurizio búza
• KITE Zrt. - Sotrafilm Biolebomló talajtakaró fólia
• KÜHNE Mg-i Gépgyár Zrt. - U profilos elmunkáló berendezés KÜHNE nehéztárcsákhoz, Típusjel: KNU
• McHale Hungária Kft. - McHaleV6750 körbálázó
• Megazet Kft. - Fella Ramos FQ 3670 frontkasza
• Navik Alfa Kft. - Carraro Compact VLB (Vigneto Largo Basso) keskeny nyomtávú taktor
• RS. Ker. és Szolg. Bt. - Szemestermény-szárítók vízelvonási folyamat elemzése, minősítése
• Walterscheid GmbH - Walterscheid központi zsírzórendszer

AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2020
A magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai rendezvénye!

2020. január 22-25.
HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ

Részletes program és további információk: agromashexpo.hu
Vedd meg a jegyed kedvezményesen, online!