Mesterséges látás

Új tanulmány jelent meg egy baromfitartók számára kialakított számítógépes látórendszerről. Egy kutatócsoport 1 millió dolláros (~419 millió forint) támogatással olyan számítógépes látórendszert hozott létre, ami alkalmas az állomány nyomon követésére.

A precíziós állattenyésztést támogató rendszereket nagyobb testű állatok esetében már alkalmazzák az olyan dolgok megfigyelésére, mint az aktivitás, a nyugtalanság, valamint az állatok stressz-szintjének és jólétének egyéb jelei.

A kutatók szerint a baromfikat sokkal nehezebb megfigyelni, mivel sokkal kisebbek, és nagyobb számú a populációjuk. Az új projekt egy számítógépes látórendszer, ami képes valós időben nyomon követni az egyes baromfikra vonatkozó méréseket. A támogatást a Tennessee Egyetem Mezőgazdasági Intézetének kutatócsoportja kapta, és az amerikai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kutatási Kezdeményezés finanszírozta.

A projekt támogatást nyújthat egy olyan megfizethető rendszer kifejlesztéséhez, mely segítheti a brojlertermesztőket abban, hogy automatikusan összegyűjtsék a madarak viselkedésben megnyilvánuló válaszait.

A projekt támogatást nyújthat egy olyan megfizethető rendszer kifejlesztéséhez, mely segítheti a brojlertermesztőket abban, hogy automatikusan összegyűjtsék a madarak viselkedésben megnyilvánuló válaszait. Kép: Pixabay

Fókuszban a brojlertenyésztők

Yang Zhao a Tennessee Egyetem Mezőgazdasági Intézetének Állattudományi Tanszékének asszisztens professzora elmondta: "A kifejlesztés alatt álló számítógépes látórendszer képes a kereskedelmi forgalomban kapható megfigyelő kamerákat használni, az úgynevezett könnyű gépi tanulás és mélytanulás algoritmusaival együtt. Ez egy megfizethető rendszer lesz a brojlertenyésztők számára. Reményeink szerint képes lesz valós időben rögzíteni a brojlerek aktivitását, a járásértékeket és számos, a jóléttel kapcsolatos viselkedési formát, mint például a nyújtózkodás, a tollászkodás és a porfürdőzés, valamint a termeléssel kapcsolatos viselkedési formákat, mint például az evés és az ivás".

A kutatócsoport részletes feljegyzéseket tartalmazó referencia-adatbázist készít a madarak viselkedéséről és a mesterséges intelligencia valamint és a videofelvételek analízise lehetővé teszi majd a kutatók számára, hogy megvizsgálják a madarak adatai és a gazdálkodási tényezők kölcsönhatásait, és alapadatokat gyűjtsenek.

Egy kutatócsoport 1 millió dolláros (~419 millió forint) támogatással olyan számítógépes látórendszert hozott létre, ami alkalmas az állomány nyomon követésére.

Egy kutatócsoport 1 millió dolláros (~419 millió forint) támogatással olyan számítógépes látórendszert hozott létre, ami alkalmas az állomány nyomon követésére. Kép: Pexels

A baromfi viselkedési reakcióinak automatikus összegyűjtése

Zhao szerint a projekt támogatást nyújthat egy olyan megfizethető rendszer kifejlesztéséhez, mely segítheti a brojlertermesztőket abban, hogy automatikusan összegyűjtsék a madarak viselkedésben megnyilvánuló válaszait, és jobban kezeljék az állományokat a kereskedelmi gazdaságokban.

"Létezik hasonló rendszer a kereskedelmi brojlertermesztés számára, de annak magas az ára, és nem rögzít annyi madárreakciót, amennyit szeretnénk. Ezért reméljük, hogy ebben a projektben egy megfizethető árú, jobb képességekkel rendelkező rendszert tudunk kifejleszteni"

- mondta, hozzátéve: "Ez a rendszer segíteni fog megérteni, hogy a környezet és a gazdálkodási gyakorlatok hogyan befolyásolják a baromfi jólétét. Emellett a rendszer képes arra is, hogy riasztást küldjön a gazdáknak, ha jóléti rendellenességet észlelnek". A projekt idén február 1-jén indult el, Zhao pedig arra számít a csapatával, hogy a rendszer prototípusa 2025 végére, vagy hamarabb, már elkészülhet. A becsült költsége ólanként 2500 dollár, vagyis nagyjából 1 millió és 48 ezer forint környékén lesz.

(Forrás: poultryworld.net)