Precíziós gazdálkodás

A dél-görögországi Peloponézosz régióban egyes olajfák százévesek, és évtizedek óta kipróbált és bevált módszerekkel gondozzák őket, de ezeket az időtálló módszereket ma már kiegészítik a precíziós gazdálkodás eszközeivel.

Mint igazi modern gazdálkodási elképzelés, ami a legújabb technológiát használja a mezőgazdasági termékek mennyiségének és minőségének növelése érdekében, az intelligens gazdálkodás olyan eszközökkel dolgozik, mint a GPS, a talajszkennelés és az adatkezelés, hogy a gazda pontosabban, illetve éppen a megfelelő pillanatban tehesse meg a szükséges lépéseket, és adja meg az egészséges és fenntartható gazdálkodáshoz szükséges gondosságot a növényeknek és állatoknak.

"A Peloponézosz régióban az új megközelítés a hagyományos módszerek, és a fejlett technológiák közötti megfelelő egyensúly megteremtése."

A térségben tevékenykedő tudósok egy európai kutatási projekt részesei, melyben például multispektrális kamerákkal felszerelt drónok teszik lehetővé az olívaolaj-termelők számára, hogy pontosabban nyomon kövessék az egyes fák növekedési szakaszait.

Mint igazi modern gazdálkodási elképzelés, ami a legújabb technológiát használja a mezőgazdasági termékek mennyiségének és minőségének növelése érdekében, az intelligens gazdálkodásnak is nevezett rendszer.

A Peloponézosz régióban az új megközelítés a hagyományos módszerek, és a fejlett technológiák közötti megfelelő egyensúly megteremtése. Kép: Unsplash

Mikroszkóp a levegőben

Evangelos Anastaiou, az Athéni Agrártudományi Egyetem agrármérnöke és kutatója szerint mindez rendkívül hasznos az olajfák szoros szemmel tartásában:

"Olyan, mintha lenne egy mikroszkópunk a levegőben. Azonosítani tudjuk, hogy mely fák a életerősebbek és egészségesebbek a többiekhez képest, és így célzottan kezelhetjük őket".

Egy másik fontos cél az öntözés jobb szabályozása. A helyszínen egy okos időjárás-állomás is működik, mely talajnedvesség-érzékelőkkel van összekötve, és lehetővé teszi a gazdálkodó számára, hogy szükség esetén távolról indítsa el az öntözést. A gazdálkodó egyszerűen a telefonját használhatja az irányításhoz, anélkül, hogy személyesen is ki kellene látogatnia a földekre. Ez pontosabb öntözést tesz lehetővé, időt, pénzt - és persze friss vizet - takarítva meg.

Gazdaságirányítás mobilról

Kostas Pramataris, a Synelixis csúcstechnológiai vállalat számítógépes mérnöke szerint az új technológia képes biztosítani, hogy minden terület a szükséges mennyiségű öntözést kapja, így minimalizálva a pazarlást.

"Ez az eszköz lehetővé teszi számunkra, hogy figyelemmel kísérjük a talajt, és pontos küszöbértékeket állítsunk be, így amikor a talajszárazság egy bizonyos szint alá csökken, elkezdhetjük az öntözést. Amikor a nedvesség ismét eléri a megfelelő szintet, az öntözést ugyanilyen könnyen le is lehet állítani".

Ezeket a folyamatokat segíti egy újabb okoseszköz, egy elektromos vezetőképesség-érzékelő. Ez képes felfedni a víz helyét és mozgását a föld alatt. Ezek a technológiák jelenleg még nagyon drágák a szegényebb gazdák számára, de a környezeti állapotok romlását sokan mégis szívesen használják őket.

Synelixis csúcstechnológiai vállalat számítógépes mérnöke szerint az új technológia képes biztosítani azt, hogy minden terület a szükséges mennyiségű öntözést kapja, így minimalizálva a pazarlást.

Synelixis csúcstechnológiai vállalat számítógépes mérnöke szerint az új technológia képes biztosítani azt, hogy minden terület a szükséges mennyiségű öntözést kapja, így minimalizálva a pazarlást. Kép: Pexels

Célzott és redukált erőforrás-felhasználás

Antonis Paraskevopoulos, Trifylia település vidékgazdasági igazgatója meg van győződve az új technológia fontosságáról: "Ezek a rendszerek segíteni fognak nekünk abban, hogy csökkentsük a felhasznált erőforrások mennyiségét, ami az egyik prioritásunk. A céljaink között szerepel az is, hogy biztonságos termékeket állítsunk elő, és növeljük a termelésünket. A legfontosabb azonban az, hogy a végtermék környezetbarát legyen. Ezeket a célokat figyelembe véve nem lehetünk sikeresek az új technológiák nélkül".

Mezőgazdaság Svédországban

Az intelligens gazdálkodási módszerek egészen más mezőgazdasági környezetben is kiválóan működnek, Görögországtól északra. Svédország az egyik legszigorúbb állatjóléti törvényekkel rendelkező ország. Egy itteni farm is része a Smart Farming projektnek. Az egyik módszer, amelyet itt az állatjólét elősegítésére alkalmaznak, az, hogy a kocák fülére érzékelőt rögzítenek, amely méri az állatok szívverését. Christophe Verjus a svájci CSEM kutatási és fejlesztési szervezet mérnöke. Azt mondja, hogy az eszköz nagyon hasznos információkhoz enged hozzáférést.

"A szívritmusmérésnek köszönhetően  - különösen, ha ismerjük az adott állat rendszeres szívritmusát  - tudni fogjuk, ha az állat lázas, ha stresszes vagy beteg" - mondta.

"Ezt már azelőtt tudni fogjuk, mielőtt más látható tünetek jelentkeznének. A gazda így képes lesz gyorsan cselekedni, meghozni a megfelelő döntéseket".

Az intelligens gazdálkodásnak is nevezett rendszer olyan módszereket használ, mint a GPS, a talajszkennelés és az adatkezelés.

Az intelligens gazdálkodásnak is nevezett rendszer olyan eszközöket használ, mint a GPS, a talajszkennelés és az adatkezelés. Kép: Pexels

A kocák jólétének nyomon követése az ellés során

Ez a technológia az ellés során is segíti a gazdákat, a kismalacok születésekor, ami a tenyésztési folyamat legkritikusabb pillanata. A kocáknak jó egészségi állapotban kell maradniuk, hogy gondoskodni tudjanak a kicsinyeikről. A riasztórendszernek köszönhetően Jos Boterman gazda és fia Frank, baj esetén  gyorsabban értesülhetnek róla, hogy teendőjük akadt, és azonnal reagálhatnak, amint megtudták, hogy valamit tenni kellene. Frank is egyetért azzal, hogy az új technológia felbecsülhetetlen értékű.

"Amikor otthon vagyok, nem tudom, mi történik az istállóban. Ezekkel az adatokkal otthonról láthatom, ha egy koca elkezd fialni. Így ez sokat segít nekem reggelente" - avatta be a Euronewst a részletekbe.

Az összes adat egyetlen, a gazdaság épületében található elektronikus terminálba (számítógépbe) érkezik, ez a gép méri a levegő minőségét és a hőmérsékletet is.

Ez a technológia az ellés során is segíti a gazdákat, a kismalacok születésekor, ami a tenyésztési folyamat legkritikusabb pillanata.

Ez a technológia az ellés során is segíti a gazdákat, a kismalacok születésekor, ami a tenyésztési folyamat legkritikusabb pillanata. Kép: Pexels

Növekvő állatjólét

Ander Herlin, a Svéd Agrártudományi Egyetem vezető oktatója a projekt svédországi tevékenységének koordinátora. Úgy véli, hogy az új technológiák nagy előrelépést jelentenek.

"Minden egyes állat nagyon fontos, értékes és van a saját jóllétéhez való joga. Ezért minden egyes állatot nyomon kell követnünk, és ez gyakorlatilag a precíziós állattenyésztés lényege".

Az intelligens állattenyésztés globális piaca a következő öt évben várhatóan megduplázódik, és eléri a 16 milliárd eurós értéket.

(Forrás: Euronews)