1. A lóversenyzés kezdetei Magyarországon

A lótenyésztés múltja Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkezik: a lovaknak mindig is kitűntetett szerepe volt mind a mezőgazdasági munkákban, mind a szállításban, mind a harctéren. Viszont a telivértenyészést és a lóversenyzést angol mintára gróf Széchenyi István vezetésével honosodott meg itthon. Széchenyi 1821-ben kidolgozta az első versenyszabályzatot, majd futtatási engedélyért kért a császártól, 1824-ben pedig megalapította a Pályafuttatási Társulatot.

2. Az első pesti lóverseny

Az első pesti lóversenyt 150 évvel ezelőtt, 1827. június 6-án rendezték az Üllői és Soroksári út melletti sík, füves területen. A Széchenyi István tenyészetéből származó, angol telivér, Babieka lett a futamgyőztes, nyereménye pedig 33 arany volt.

Idén rendezik a 100. Magyar Derby-t

Idén rendezik a 100. Magyar Derby-t – Fotó: Pxfuel

3. Széchenyi István: Lovakrul

Széchenyi máig népszerű könyve, a Lovakrul 1828-ban megjelent és a lótartást, lótenyésztést és lóversenyzést (futtatást) népszerűsíti, valamint üzleti előnyeit fejtegeti. Fontos megállapításokat tesz arra, miként hozható magasabb színvonalra a hazai "lóállapot" és ehhez milyen versenyek, pályadíjak, nyilvántartás, intézmények, felkészítés és lóversenyt népszerűsítő események szükségesek.

4. Lófuttatás

A lóverseny igen gyorsan népszerűvé vált Magyarországon. Persze a „formátum" nem is volt teljesen ismeretlen, mert a lófuttatásokról már Mátyás király uralkodásának korából is vannak feljegyzések, de ezek messze nem azok az ügető- és galoppversenyek voltak, amelyeket ma ismerünk.

5. A serlegek

A budapesti lóverseny után a vidéki városokban is sorra rendezték a versenyeket. Az arisztokrácia rendszeresen indított lovakat a futamokon, a győzteseket pedig egyre díszesebb és értékesebb serlegekkel és pénzjutalommal díjazták.

6. Kincsem

Kincsem, a világhírű, magyar versenyló 1876. július 21-én Berlinben rendezett első versenyétől 1879. október 21-ig 13 versenypályán 54 alkalommal állt rajthoz és 54 győzelemmel aratott sikereket. Az ő tiszteletére viseli a budapesti lóversenypálya a Kincsem Park nevet.


7. Imperiál és Overdose

Az 1960-as évek elején három versenyévadában Imperiál aratott hatalmas sikereket. Magyarországon végig veretlen maradt. A 2000-ben években pedig Overdose 12 egymást követő győzelmével volt a legsikeresebb magyar színekben induló versenyló. Sokan Kincsemhez hasonlították, viszont betegségei miatt pályafutása igen rövid volt.

8. 100. Magyar Derby

2022. július 3-án, vasárnap rendezik a Kincsem Parkban a 100. Magyar Derby-t. 11 futam lesz, közöttük pedig szórakoztató programokkal készülnek a szervezők. A verseny összdíjazása pedig 30 millió, a győztes trófea pedig egy ötvencenti magas és öt kilogramm súlyú herendi porcelánváza.

+1 Nyeretlen kétéves

A lóversenysportnak köszönhetünk olyan kifejezéseket is mint a "nyeretlen kétéves", amelyet nemcsak a versenypályákon használnak.