2025 első harminchat hetében jelentős áremelkedések történtek a magyar baromfi- és tojáspiacon. A leglátványosabb változás az étkezési tojásnál figyelhető meg, de a csirkehús ára is markánsan növekedett.



Erőteljes áremelkedés a tojásnál

A ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 63,30 forint/darab volt, ami 30,7%-kal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának átlagát. A mélyalmos tojás ára még ennél is magasabbra, 72,31 forint/darabra nőtt, ami 27%-os drágulást jelent.

Tojásárak részletesen:

  1. Dobozos tojás (M): 60,85 Ft/darab (+32%)
  2. Dobozos tojás (L): 69,27 Ft/darab (+19%)
  3. Tálcás tojás (M): 53,01 Ft/darab (+26%)
  4. Tálcás tojás (L): 61,60 Ft/darab (+34%)

Az étkezési tojás ára uniós szinten is emelkedett: az EU átlaga 257,9 euró/100 kg volt 2025-ben, ami 29,4%-os növekedést jelent éves szinten. Magyarország ezzel az élmezőnyben szerepel a drágulást tekintve.


tojas csirke

Fotó: Pixabay


Csirkehús: vegyes trendek, de magas szinten az árak

A vágócsirke termelői ára 2025 36. hetében 459,3 Ft/kg volt, ami 9,8%-kal haladja meg az előző év azonos időszakát. A feldolgozott csirkehús árak is jelentősen emelkedtek, különösen a csirkemellfilé esetében.

Legfontosabb termékek árai:

  • Csirkemellfilé: 2 122,7 Ft/kg (+18,1%)
  • Csirkecomb, csontos: 945,4 Ft/kg (+5,1%)
  • Csirkemell (összesen): 1 999,5 Ft/kg (+12,5%)

A feldolgozói értékesítési árak mellett a kiskereskedelmi beszerzési árak is nőnek. A vákuumos csirkemellfilé ára például 2108,8 Ft/kg-ra emelkedett, ami több mint 21%-os növekedést jelent egy év alatt.



Pulykahús: dráguló mellfilé, csökkenő vágópulyka-ár

A vágópulyka ára 2025 36. hetében 630 Ft/kg volt, ami éves szinten 7,6%-os növekedést jelent. Kiemelkedő drágulás történt a pulykamellfilé esetében, amelynek feldolgozói ára 2859,9 Ft/kg-ra nőtt – ez közel 40%-os emelkedés 2024 azonos időszakához képest.

Nemzetközi trendek: csökkenő tojás-, növekvő csirkehústermelés

Az USA tojástermelése 2025 harmadik negyedévében 5%-kal csökkenhet, éves szinten pedig 5,5%-os visszaesés várható. Ezzel szemben a világ csirkehústermelése az USDA előrejelzése szerint 2025-ben 1,8%-kal nőhet, elérve a 104,9 millió tonnát.

Az EU baromfihúspiacán is növekedést prognosztizálnak: 2025-ben az unió bruttó termelése 14 millió tonnára bővülhet, az egy főre jutó fogyasztás pedig meghaladhatja a 25 kilogrammot.

Forrás: Agrárközgazdasági Intézet

Indexkép: Pixabay