Jelenleg több, mint 7 milliárd ember él a Földön és az előrejelzések szerint ez a szám 2050-re eléri a 9,6 milliárdot. Az élelmiszer-szükséglet a becslések szerint 49%-kal fog nőni, melyet kevesebb erőforrással és a hatékonyság javításával kell megoldaniuk az állattenyésztőknek, hogy biztosítsák a fenntarthatóságot. Míg a világ élelmiszer-előállítása nőni fog, addig az Unión belül más tendencia várható az elkövetkezendő évekre.

Az Unión belül az EU népességének fogyatkozásával a húsfogyasztás csökkenése várható. Azon belül is elsősorban várhatóan a sertés- és marhahús fogyasztása fog visszaesni. A prognózisok szerint a baromfi lesz az egyetlen olyan ágazat, ahol a termelés és a fogyasztás tekintetében bővülés várható. Az egy főre eső húsfogyasztást a baromfihús előállításának növekedése fogja pótolni.

malac és tehén

A magyar mezőgazdaságnak a közelmúltban sok nehézséggel kellett szembenéznie: 2020–2021-ben a sertéspestissel, a brexit okozta sofőrhiánnyal, a koronavírus-járvánnyal, valamint a folyamatosan emelkedő műtrágyaárakkal. A 2022-es év sem hozott sok jót. Az orosz-ukrán háború miatt komoly változások történtek a piacon: drasztikusan megnövekedtek az energiaárak, folyamatosan emelkednek az inputanyagok árai és agrárlogisztikai nehézségek merültek fel.

A termelői tejárak most követik a globális árupiaci trendeket, ennek következtében 2023-ban alacsonyabbak lesznek. Eközben továbbra is drága inputköltségekre kell számítani. A tejtermékek iránti kereslet rövid távon az élelmiszer-infláció miatt gyengülni fog. Az Uniós tej- és tejtermék-előállítás terén az innovatív, modern rendszerekre való átállás várható. Ez magasabb minőségi színvonalat és a termelési rendszerek fokozott differenciálását fogja eredményezni. A forint erősödésének is köszönhető, hogy csökkent a sertés felvásárlási ára, viszont a költségszint változatlanul magas. Az már csak „olaj a tűzre”, hogy a kiskereskedelmi láncok igyekeznek letörni a feldolgozók árait, aminek hatása a sertéstartókon csattan.

Ezek után mi lehet a megoldás?

Nehézségek mindig voltak, és lesznek is a jövőben. Magyarországon a múltban mindig volt, és remélhetőleg a jövőben is lesz állatitermék-előállítás. Verseny lesz. Verseny a szakképzett munkaerőért, a hatékonyság javításáért. Az új, innovatív megoldások jelenthetik a kiutat a sikeres túlélők számára.

Ilyen megoldás például a precíziós állattartás, amely több tudományterület együttműködésével jött létre (mikroelektronika, informatika, etológia, állattenyésztés, takarmányozás, épületgépészet, közgazdaság, csak hogy a legfontosabbakat említsük.) Az ilyen interdiszciplináris – tudományterületek közti – együttműködés révén új megoldások születnek. A precíziós állattartás olyan takarmányozási és menedzsment rendszert képes az IT technológiával kiépíteni, amely a nagy állattartó telepeken is elérhetővé teszi az állatok egyedi igényeinek kielégítését, nyomon követhetőségét. Ezek a rendszerek integrálják a legújabb etológiai kutatások eredményeit olyan 2-3 éven belül megtérülő innovatív technológiai megoldásokkal, amelyek javítják a jövedelmezőséget, fenntarthatóvá teszik az állatitermék-előállítást.

Amennyiben szeretne teljesebb képet kapni a Bentley által forgalmazott portfólióról, a farmtermékeket megtekintheti a www.farmtechnika.hu oldalon.

térkép Bentley

Forrás: Bentley Magyarország

Bentley logó

Kérje ingyenes konzultációnkat, beszélgessünk róla, hogyan tudjuk az Ön gazdaságát is jövőt állóvá tenni! Várjuk jelentkezését e-mailben a farm@bentleyinstruments.com címen.
További információ: www.farmtechnika.hu