Egy brit házaspárnak, Will és Kate Martinnak a farmján, a Trewayen már júniusban kezdetét veszi a karácsonyi készülődés. A Saint Austell és Truro között fekvő családi gazdaság az Egyesült Királyság egyik legkeresettebb karácsonyi pulykáját állítja elő – méghozzá teljesen kézműves módszerekkel, nagy odafigyeléssel.
A történet mindössze 25 madárral indult. Ma már 2500 bronzpulyka és 250 liba hagyja el a farmot minden évben, hogy Cornwalltól Invernessig eljusson a brit családok ünnepi asztalára.
A Martin család nemcsak a pulykák nevelésében jeleskedik – törzskönyvezett rövidszarvú szarvasmarhákat is tartanak, amelyek marhahúsát 100%-ban legeltetéses rendszerben állítják elő.
A pulykák nevelése nem mindennapi folyamat. Júniusban érkeznek, kezdetben melegítő lámpák alatt töltik napjaikat, majd nyolc héten át szabadon legelnek a cornwalli mezőkön. A vágás november 20-án kezdődik, ezt követően az állatok hűtésre kerülnek, majd kézzel feldolgozva és csomagolva jutnak el a vásárlókhoz – mindezt a helyszínen, szigorú időrend szerint.

Fotó: Facebook
A pulykák fajtája is különleges: Heritage Bronze típusúak, melyeket lassan, természetes módon nevelnek. A húsuk márványozott, gazdag zsírtartalommal rendelkezik, ami nemcsak az ízletességüket, hanem a szaftosságukat is garantálja. Minden madarat hagyományos módon dolgoznak fel, ezzel is fokozva az ízvilágot és a textúrát.
A Treway Farm igazi közösségi élményt is kínál: egyes napokon ezer autó is megfordul a birtokon, ahol forralt bor, karácsonyi zene, piték és szalonnás tekercsek járnak a pulykák átvételéhez.
A vásárlókhoz való közvetlen kapcsolat, a kézműves feldolgozás és a személyes jelenlét mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Treway neve egyet jelentsen a minőséggel.
A család életében ez a tevékenység nemcsak munka, hanem szenvedély. Gyermekeik, Charlie és Flora is aktívan részt vesznek a szezonban – a vásári napokon saját kis boltjukat is működtetik. A csúcsidőszakban mintegy 30 ideiglenes munkavállaló segíti a munkát, akik közül sokan évről évre visszatérnek.
A farm nemrég elnyerte a Great Cornish Food Awards „A jövő gazdálkodása” díját is, mely a környezetbarát működést, a jövedelmezőséget és a helyi közösség támogatását ismeri el. A libatartás ugyan még újkeletű vállalkozás, de gyorsan növekvő népszerűséget élvez, különösen a többi tenyésztő visszavonulása miatt.
Kate és Will hitvallása egyszerű:
„Csirkét bármikor ehetsz – de karácsonyra pulyka kell. Vagy liba.”
Sőt, tanácsuk azoknak, akik szezonális termékekben gondolkodnak: „Az üzlet olyan, mint egy talicska – semmi sem indul el, amíg el nem kezded tolni.”
Forrás: cornwalllive.com
Indexkép: Facebook







_fill_360x200_0.jpg)
_fill_360x200_0.jpg)

_fill_360x200_0.jpg)
_fill_360x200_0.jpg)

