Német kutatók többéves vizsgálatok alapján megállapították, hogy a bioköles meglepően magas – más fehérjenövényeket jóval meghaladó – (kilónként 3,54 gramm) arányban tartalmazza az állatok táplálása szempontjából különösen fontos aminosavat, a metionint – olvashatjuk a topagrar.com német hírportálon.

Ugyanakkor a lóbab kilónként 1,7, a borsó pedig 1,9 gramm metionint tartalmaz. Emellett a kölesben egyéb kéntartalmú aminosavak is jelentős arányban találhatók. Ebből adódóan a bugás köles Európában a biohús előállítására szakosodott baromfitartó üzemek egyik fontos kiegészítő takarmánya lehet. Jelenleg a bioüzemek időnként csak nehezen tudják biztosítani a szükséges metioninmennyiséget, ez a forrás viszont rendelkezésre áll.

köles

A kölesben egyéb kéntartalmú aminosavak is jelentős arányban találhatók – fotó: Pixabay

A kutatócsoport és az Eberswalde-i Főiskola ezért a baromfitartók figyelmébe ajánlja ezt az utóbbi időben erősen háttérbe szorult növényt. Előnyt jelent, hogy a köles Európa legtöbb országában könnyen és viszonylag olcsón – akár másodvetésben is – előállítható, termesztésére Németországban három megfelelő körzetet is találtak. Werner Vogt-Kaute, a Naturland vállalat szaktanácsadója szerint a köles a tojótyúkok takarmányadagjaiban is jelentős helyet foglalhat el.