Német kutatók többéves vizsgálatok alapján megállapították, hogy a bioköles meglepően magas – más fehérjenövényeket jóval meghaladó – (kilónként 3,54 gramm) arányban tartalmazza az állatok táplálása szempontjából különösen fontos aminosavat, a metionint – olvashatjuk a topagrar.com német hírportálon.
A kölesben egyéb kéntartalmú aminosavak is jelentős arányban találhatók – fotó: Pixabay
A kutatócsoport és az Eberswalde-i Főiskola ezért a baromfitartók figyelmébe ajánlja ezt az utóbbi időben erősen háttérbe szorult növényt. Előnyt jelent, hogy a köles Európa legtöbb országában könnyen és viszonylag olcsón – akár másodvetésben is – előállítható, termesztésére Németországban három megfelelő körzetet is találtak. Werner Vogt-Kaute, a Naturland vállalat szaktanácsadója szerint a köles a tojótyúkok takarmányadagjaiban is jelentős helyet foglalhat el.