Fontos például, hogy mindig legyen előttük víz, hogy nem szabad a tűző napon kikötve vagy autóban hagyni az állatokat, mindig gondoskodni kell nekik árnyékos helyről, zárt lakásban tartott állatnál pedig a megfelelő szellőzésről.

Hűteni is kell őket, ez történhet vízzel való permetezés, locsolással, esetleg az ivóvíz hűtésével jégkocka segítségével.

Figyelni kell a hőgutára utaló jeleket (lihegés, levertség, kábultság, magas testhőmérséklet, súlyosabb esetben görcsök, komatózus állapot), hogy időben orvoshoz fordulhassunk.

Ahogyan az embereknél, úgy az állatoknál is csökkenhet az étvágy a hosszantartó meleg miatt. Nedvesített vagy vizes alapú táppal növelhetjük az étvágyat és segíthetjük a vízpótlásukat. A napi adagot osszuk több részre.

A nagy telepeken zárt térben tartott állatok – például sertések, nyulak, csirkék – jóléte nagyban függ az automata szellőztető berendezések megfelelő működésétől, így az esetleges hibájukat azonnal ki kell javítani, valamint a meghibásodást azonnal jelző berendezéssel kell ellátni őket. Azoknak az állatoknak, amelyeket kifutós ólban tartanak, biztosítani kell az árnyékos területet is. A világos színű sertések például védelem nélkül könnyen leégnek a tűző napon.

sertés

Mindig legyen árnyékos hely a kifutóban – fotó: Pixabay

A haszonállatok szállítását érdemes a hajnali vagy az esti órákra időzíteni, a nyolcórásnál hosszabb szállítás pedig csak erre a célra engedélyezett, speciális szállítójárművel lehetséges, amelyben van többek között megfelelő ventillációs rendszer, itatóberendezés, hőmérsékletregisztráló, valamint műholdas navigációs rendszer is.

A szállítások megkezdésekor a hatóság ellenőrzi az állatok és a gépjármű állapotát, valamint a kísérő dokumentumokat. A tapasztalatok szerint a szállítók fokozott odafigyelése és a szigorú ellenőrzések ellenére extrém hőségben bizonyos szállítási útvonalakon a raktér hőmérséklete túllépi a jogszabályban meghatározott maximumot.

A legtöbb állatvédelmi problémát a Törökországba indított kérődzők esetében tapasztalta a Nébih, ezért ha arra az útvonalra hőséget jeleznek, a hatóság megtiltja ezeknek a szállítmányoknak az indítását. Erre már júliusban is volt példa és a közeljövőben is várható hasonló tilalom.