Az UKGT 2021. január 1-jén, a brexit átmeneti időszak végén fogja felváltani az EU közös külső tarifarendszerét, azaz az átmeneti időszakot nem tervezik meghosszabbítani annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépését zökkenőmentesebbé tegyék. Az Egyesült Királyság kormánya szerint az UKGT egyszerűbb, könnyebben használható és alacsonyabb tarifarendszerű, mint az EU közös külső vámtarifája, továbbá fontban (GBP), nem pedig euróban lesz meghatározva – írja a nak.hu.

A díjszabást üdvözölték, jelezték ugyanakkor, hogy az EU-val kötött kereskedelmi megállapodás nélkül az Egyesült Királyság fogyasztói magasabb élelmiszerköltségekkel szembesülhetnek.

Fontos lenne, hogy az Egyesült Királyság átfogó megállapodást fogadjon el, amely lehetővé teszi a vámmentes kereskedelem folytatását az EU-val, valamint hogy a kereskedelmi tárgyalások minél előbb lezárásra kerüljenek, hogy a kiskereskedőknek kellő idejük legyen az új szabályok implementálására.

A koronavírus-járvány hatásaira vonatkozó adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságból származó juhhúskivitel márciusban 40%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, az import eközben növekedést mutatott. Márciusban az Egyesült Királyság friss és fagyasztott juhhúskivitelének mennyisége 3500 tonnával csökkent az előző évhez képest, az értéke szintén 21%-kal alacsonyabb. Ezzel szemben a juhhús behozatala mennyiségében 16%-kal (1300 tonna) és értékében 34%-kal nőtt. A kivitel értékének 28,5 millió fontra történő csökkenése mellett az egységár 32%-kal emelkedett.

hús

Az európai országokba irányuló export fenntartása továbbra is fontos – fotó: Pixabay

Az export az Egyesült Királyság összes főbb exportpiaca tekintetében visszaesett, a Franciaországba irányuló szállítmányok mértéke 45%-kal, a Németországba irányuló export 48%-kal, a Belgiumba és Írországba irányuló kivitel pedig 21%-kal és 50%-kal csökkentek. A behozatal volumene azonban 2019-hez képest márciusban 16%-kal, 9300 tonnára emelkedett. A megnövekedett importmennyiség legnagyobb része Új-Zélandról és Ausztráliából származik. E növekedés részbeni oka, hogy a koronavírus-járvány miatt Új-Zéland és Ausztrália a Kínába történő szállítási nehézségek következtében új exportpiacok felé fordult. Ezzel szemben az Írországból és Hollandiából történő behozatal az Egyesült Királyságba 52%-kal és 21%-kal volt alacsonyabb. Ezen behozatal értéke azonban 34%-kal 55,8 millió fontra emelkedett az átlagos egységár 15%-os emelkedése következtében.

Az Egyesült Királyság friss és fagyasztott juhhúsbehozatala 2020 első negyedévében 16 900 tonnát tesz ki, ami 6%-kal csökkent, bár az érték 10%-kal, 95,6 millió fontra nőtt.

A walesi parlamenti bizottsági ülésen felvázolásra került, hogy a koronavírus milyen komoly zavart okozott az élelmiszer-ellátási láncokban, és hogy a koronavírus-válság rávilágított az élelmezésbiztonság fontosságára.

A marha- és bárányételek otthoni elkészítését ösztönző fogyasztói kampányok, valamint az ellátási láncok rövidülése, a kiskereskedőkkel való közvetlen kapcsolat hatásai már érezhetőek, melyeknek eredményeképpen az állattenyésztési ágazatokban az árak stabilizálódtak. Azonban fenyegetést jelenthet az élelmiszer- és mezőgazdasági ágazatra, ha az év végéig nem születik meg az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelmi megállapodás.

Az európai országokba irányuló export fenntartása továbbra is fontos, különösen a bárányágazat számára, ezért törekedni kell az EU-val történő megállapodásra.