Jelenleg a berlini Bundestag melletti térre látogatók elé furcsa kép tárul: az ország dolgait intéző politikusok lótás-futása mellett egy elkerített terület gyér füvét nyolc tehén és három borjú rágja, amelyek időnként egy-egy marhalepényt is elpottyantanak – írja a pleiteticker.de

tehenek

A Német Parasztszövetség (DBV) már 2024-re követeli a tehenek jobb legeltetési lehetőségeinek megvalósítását – fotó: pexels.com

Ez a kép azonban varhatóan csak átmenetileg lesz látható, mivel az állattartó gazdák a jobb legeltetési lehetőségek kikövetelése végett hajtották oda az állataikat.

A német tejtermelő gazdák régóta panaszkodnak amiatt, hogy az országban nincs elég legelőterület a teheneik számára, illetve a legeltetés gazdaságossága nincs megfelelően biztosítva.


Egyelőre Bajorország fejősteheneinek csak 17 százaléka járhat rendszeresen legelőre, holott az jóval olcsóbb tartási mód lehetne, mint az istállózás.

A Német Parasztszövetség (DBV) már 2024-re követeli a tehenek jobb legeltetési lehetőségeinek megvalósítását.

Cem Özdemir, szövetségi agrárminiszter, a gazdák követelése alapján ígéretet tett arra, hogy a jelenleg érvényben lévő mezőgazdasági finanszírozáson belül úgy csoportosít át forrásokat, hogy abból az állataikat legelőre küldő gazdák is részesüljenek.

Az állattartók a teheneknek az épület elé hajtásával figyelmeztetik a minisztert, hogy ne feledje el az ígéretét.