Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) egy, a román-ukrán-magyar hármashatár közelében elpusztult vaddisznó tetemében – közölte az Agerpres hírügynökség.

A 12-14 hónaposra becsült elhullott állatot a magyar határtól hat, az ukrán határtól tíz kilométernyire lévő Kissár (Noroieni) községhez tartozó erdőben találták. Az ANSVSA szerint a vaddisznó vélhetően az ukrajnai vagy a magyarországi erdőkben élő fertőzött állománytól kapta el a fertőzést. A román szakhatóság értesítette az állategészségügyi világszervezetet, és megkezdte a szükséges intézkedések végrehajtását a fertőzés terjedésének megelőzésére.

Romániában először tavaly augusztusban, majd idén januárban adtak hírt arról, hogy ASP-vírussal fertőzött sertéseket találtak háztáji gazdaságokban, az Ukrajnával és Magyarországgal is határos Szatmár megyében. A román kormány tavaly kiemelt állategészségügyi kockázatú védelmi övezetté nyilvánította az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal szomszédos határsávot húsz kilométeres mélységben, megelőzendő, hogy újabb állatokat fertőzőn meg az országban az afrikai sertéspestis.

vaddisznó

A magyar határtól hat kilométernyire találták meg az állatot – fotó: Shutterstock

Az Agerpres hírügynökség szerint az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat május 25-én ideiglenes korlátozást vezetett be a Romániából származó élő sertések és sertéshúsból készült hústermékek bevitelére, arra hivatkozva, hogy az országban újabb ASP-s fertőző góc jelent meg.

Magyarországon eddig Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben kellett intézkedéseket elrendelni az elhullott vaddisznókban kimutatott ASP-vírus miatt, de a fertőzés szerencsére eddig nem terjedt át a házisertés-állományra. Ebben nagy felelősségük van az állattartóknak, fontos, hogy mindenki betartsa a megelőzéshez szükséges előírásokat.