A legfontosabb feladat az, hogy Magyarországon az ASP ne terjedjen át a házi sertésekre, hiszen a betegség eddig csak a vaddisznóállományt érintette. Ennek érdekében a sertéstartóknak maradéktalanul be kell tartaniuk az állategészségügyi és járványvédelmi előírásokat – írja az agrárkamara közleménye.

A közleményben emlékeztetnek, hogy az ASP magyarországi megjelenése óta az országgal szemben több mint tíz állam vezetett be sertéshúsimport-tilalmat. Az  érintett országokba az elmúlt években megközelítőleg 40 ezer tonna, jellemzően magasabb árfekvésű terméket szállítottak,

ez a teljes magyar sertéshúskivitel 30 százalékát tette ki.

A szakemberek szerint a jelenleginél jóval súlyosabb piaci zavart okozna a kórokozó megjelenése valamely jelentős, sertéshúst termelő és exportáló európai országban. A bevezetendő importkorlátozások következtében vélhetően beszakadnának az európai felvásárlási árak, és olcsó sertéshús árasztaná el a közép-kelet-európai piacokat. A hazai árakat is mozgató német felvásárlási árak az év ezen szakaszában megszokott emelkedéssel szemben már egyébként is lassú csökkenést mutatnak.

A NAK tájékoztatta a kiskereskedelmi láncokat az ASP megjelenése miatt kialakult helyzetről. A megbeszélésen elhangzott: a kiskereskedelem szereplőinek is fontos szerepe lehet az esetleges piaci zavarok kezelésében, és nagy a felelősségük abban, hogy milyen mértékű nehézségekre kell számítaniuk a sertéstenyésztőknek és a feldolgozóknak.

sertés

Fontos, hogy a sertéstartók betartsák az előírásokat – fotó: Shutterstock

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábban közölte, hogy április 21-én ASP betegséget igazolt a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén talált vaddisznótetemben. A hatóság az ASP megállapítása után kijelölte a fertőzött területet, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. Megtiltotta továbbá a társas vadászatot, és az egyéni vadászatokat is feltételhez kötötte, így fertőzött területről élő vaddisznó, vaddisznó test vagy azok húsa nem szállítható ki.

A Nébih honlapján szerepel, hogy a vírus miatt Oroszország, Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Ausztrália, Fehéroroszország és Dél-Afrika Magyarország egész területéről, Macedónia pedig Heves megyéből tiltotta meg a magyar sertéshús bevitelét.

Az afrikai sertéspestis – ami nem azonos a klasszikus sertéspestissel – az emberre nem veszélyes.

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk találhatók a Nébih honlapján.