Névjegy:
GERDA Emil

Négy évtizede nagy gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező, igényes kereskedő, 2013 óta a szentesi MA-KA Kft. takarmánygyár kereskedelmi igazgatója. Munkatársaival a gyár kiváló minőségű, évente mintegy 200 ezer tonna keveréktakarmányát kínálja és értékesíti ár-érték arányon.
Fő mércéje a partnerek elégedettsége, amit objektív módon – többek között – a legfőbb értékmérőket kifejező „Brojler Termelési Index, BTI” alapján (növekedési erély, tömeggyarapodás takarmány) mérnek. 2018. november 1-jétől a jelenlegi munkaköre mellett ellátja az UBM FEED Kft. termelési igazgatójának feladatkörét is.

Gerda Emil

Gerda Emil termelési igazgató

Gerda Emillel Fehér Károly beszélgetett.

Ön 2013 óta a szentesi MA-KA Kft. keveréktakarmánygyár kereskedelmi igazgatója. Kérem, mutassa be az üzemet!

2012 novemberében Szentesen kezdte meg működését Magyarország legmodernebb takarmánykeverő üzeme, a MA-KA Kft. A több mint 2 milliárd forint értékű beruházás anyagi hátterét – pályázati forrás felhasználásával – a két magyar tulajdonú cég, a Családi Négyes Kft. (amely a HUNGERIT Zrt. korábbi tulajdonosa volt) és az UBM Csoport biztosította.

A gyártási folyamatban több egyedi, speciális eljárás található, amely így együtt alkalmazva Magyarországon csak a MA-KA Kft. szentesi és az UBM Csoport Szelestei üzemében találhatók.

A termelési folyamatot műszakonként két ember felügyeli. Éves kapacitása 200 ezer, illetve napi 600 tonna késztáp gyártása. Termékeink a teljes baromfivertikum takarmányigényét kielégítik, és egyik jelmondatunk szerint „a termőföldtől az asztalig tart”. A legmagasabb ISO élelmiszerbiztonsági minőségirányítási rendszerrel dolgozunk.

A tulajdonosok erőforrása biztos hátteret ad a MA-KA működéséhez.

Az UBM Csoport fehérje-, gabona- és takarmányüzletága a teljes takarmányvertikumot átfogja. Piacközpontú innovációval építi a világszínvonalú szakmai, szellemi, technikai, technológiai, genetikai és kereskedelmi erőforrását. Évente 650 ezer tonna keveréktakarmányt állít elő. A takarmánygyáraiban – Környén, Szelestén és Szentesen– szerzett tapasztalatokat az UBM Feed szakmai irányításával a MA-KA Kft. is hasznosítja, építi be termelési és piaci folyamataiba.

Az egész szemű búza etetésével egy új baromfitakarmányozási módszer technológiáját dolgozták ki és terjesztették el.

Az egész szemű búzakiegészítés technológiájával 2014-ben a MA-KA és az UBM Feed az ország legrangosabb kiállításán, Hódmezővásárhelyen közösen elnyerte a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok Állattenyésztési Nagydíját.

díj

A szemes búzát tartalmazó tápsoraink sikerét partnereink kiváló termelési eredményei igazolják vissza. Évente turnusonként több mint 5 millió brojlercsirke és 500 ezer kacsa fogyasztott egész szemű búzát tartalmazó takarmányt – kiváló termelési mutatókkal.

A nagydíjas etetési technológia üzemi bevezetését az UBM és a Pannon Egyetem Georgikon karának széles körű, közös kísérletsorozatának biztató eredményei alapozták meg.

A közös kísérlet a korábbi nemzetközi tapasztalatokat erősítette. A kísérletben – az egyetem kitűnő kutatógárdája mellett – Bustyaházai László, az UBM Feed Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Galamb Eszter K+F menedzser működött közre, jelölte meg a gyakorlati igényeket.

A zúzógyomor (köznapi nyelvén, a zúza) eredeti funkciója szerint a takarmányt mechanikailag feldarabolja, zúzza. Már ha van mit! A zárt tartású brojlereknél a porított, aprószemcsés takarmány nem serkenti a zúzát intenzívebb működésre. Az egész szemű búza – igen. Fontos megjegyezni, hogy nem egyszerű bekeverése történik az egész szemű búzának, hanem technológiailag épül be a gyártásba.

Ez az etetési technológia a zúzógyomor táplálkozás-élettani működését átalakította. A baromfitáphoz kevert egész szemű búza serkenti a zúzógyomor és a hasnyálmirigy működését, az emésztés hatékonysága, a takarmányhasznosítás jobb, több a tömeggyarapodás. Nagyobb volt a zúzógyomor élősúlyhoz viszonyított aránya.

Ebben az évben újra Termék Nagydíjjal értékelték az UBM Csoport munkáját.

Így van. Az Állattenyésztési Napok Nagydíját kiérdemlő cégünk kutatásainak lényege, hogy Magyarország folyamatosan szinten tartsa és fejleszteni is tudja pecsenyekacsa-előállítását, amelynek révén e területen európai nagyhatalom maradhat. Ezt pedig csak megfelelő takarmányozással lehet elérni, azaz állatfaj-specifikus takarmányértékelési rendszert alakított ki az UBM. Ennek segítségével sokkal hatékonyabb a tenyésztés és profitábilisabb a pecsenyekacsa nevelése. Ez azért fontos, mert a pecsenyekacsák számára Magyarországon évente mintegy 300 ezer tonna ilyen takarmány előállítását kell megoldani.

A takarmány optimális összetételére vonatkozó kutatást a cég a keszthelyi egyetemmel közösen végezte. Mivel a kutatás eredményei kézzel foghatóak, a gazdasági előnyök pedig mérhetők, a kutatás jelenleg is zajlik. A szakemberek különféle alapanyagokat, receptúrákat tesztelnek. A kutatás révén az állattenyésztés hatékonysága növekedhet ezen a területen, ami a cégek nyereségében, profitjában is megmutatkozhat.

A MA-KA Kft. kiterjedt partneri kapcsolatait komoly szakmai csapat szervezi. Nem eladók, hanem szaktanácsadó kereskedők vagyunk – hangsúlyozza.

Az eladó csupán eladja a terméket, ami nagyon fontos, de mi ennél többet szeretnénk.A kereskedő – felfogásunk szerint – több annál. Kialakítottuk a partnereink és a saját adottságainkhoz illő, eredményt hozó kereskedelmi módszerünket. Az egyre erősebb versenyhez a partner, a piac igényeihez szabjuk kereskedelmi és kapcsolatrendszerünket.

Gerda

Gerda Emil: "Mércénk a vásárlóink elégedettsége."

Mércénk a vásárlóink elégedettsége. Ez egy érzelmi reakció, ami eldönti, hogy partnereink igényeit, követelményeit milyen mértékben teljesítettük. Középpontban „Őfelsége, a vevő áll!”.

Munkatársaimmal együtt ismerjük termékeink értékét, bízunk bennük, és meggyőződéssel hirdetjük előnyeiket. 
A kollégák fizetése nem csupán az eladott áru mennyiségétől, hanem az imént vázolt kereskedelmi szemléletünk érvényesítésétől, partnereink visszajelzésétől is függ. Tehát – ahogy a kérdésében is szerepel – nem eladunk, hanem kereskedünk.

A MA-KA takarmányainak minőségét igazából az állatok teljesítménye igazolja vissza. Ennek egyik objektív mérőszáma a „Brojler Termelési Index, a BTI”, ami a legfontosabb értékmérő tulajdonságok színvonalát – a tömeggyarapodást, a takarmányértékesítést, az elhullási arányt és az értékesítési végsúlyt – jelzi. Hogyan alakulnak ezek a termelés színvonalát jelző, a profit mértékét meghatározó indexek?

Gondolom, a legsokatmondóbb, ha kérdésére azok a termelők válaszolnak, akik a saját tapasztalatuk alapján tudnak véleményt formálni a Ma-Ka Kft-ről.

A Hungerit Zrt. a legnagyobb partnere a Ma-Ka kft-nek, a cég vezérigazgatója Tar Károly, a következő mondatokat fogalmazta meg:

A szentesi székhelyű Hungerit Zrt. a rendszerváltást követően 1990. év végén alakult, és mára Magyarország egyik meghatározó baromfiintegrációját működtető vállalatcsoportja lett.

Tevékenységének főbb paraméterei a következők: évi 20 millió db brojlercsirke feldolgozása, valamint 12 millió db pecsenyekacsa és 300 ezer db húsliba feldolgozása történik a társaságnál. A vállalat évente 4 ezer tonna főzött húskészítményt és 8 ezer tonna panírozott, készre sütött, továbbfeldolgozott terméket állít elő. Az exportpiacokon az Európai Unió valamennyi tagállamában, illetve Japántól Kanadáig a világ 35 országába juttatja el termékeit. A társaság közel 50 milliárd Ft-os évi árbevételt ér el. Az említett 20 millió db /év brojlercsirke feldolgozásához szükséges alapanyag 75%-át állítja elő saját tulajdonú brojler hizlalótelepeken.

Az elmúlt évek állategészségügyi, takarmányozási, hízlalástechnológiai fejlesztéseinek köszönhetően elértük, hogy a brojler hizlalótelepeken a 400 feletti indexek már nem csak elvétve vannak jelen. Ez egy folyamat eredménye, melynek eléréséhez nélkülözhetetlen volt a megfelelő szakmai képességekkel rendelkező munkaerő jelenléte is. Az előre kiszámítható, jó minőségű és mennyiségű vágóbaromfit az elvárt nevelési időre csak jó minőségű takarmánnyal lehet elérni, amit eddig a Ma-Ka kft nyújtott számunkra. A Hungerit Zrt.-nek fontos a biztos, stabil partnerekkel történő együttműködés, mely olyan alapot biztosít számára, amelyre támaszkodhat sikeres termékei előállításához.

Tar Károly

Tar Károly, a Hungerit Zrt vezérigazgatója.

Dr. Kováts György, Agrinnov Cégcsoport:
A MA-KA Kft.-vel a megalakulása óta partneri kapcsolatban van cégcsoportunk. Az elmúlt időszak kimondottan sikeresnek tudható be, melyet jól tükröznek az elért termelési eredmények.

Jelenleg egy darab 150.000-es és kettő 260.000-es baromfitelepet takarmányoz a MA-KA Kft. Turnusonként közel 1 millió csirkét nevelünk fel. A kiváló minőségű takarmánnyal az európai színvonalú technológia mellett már több rotáción keresztül 400-as fölötti brojlerindexet értünk el.

Bízunk benne, hogy a jövőben is folytatódni fog ez az eredmény.

Léva Csilla egyéni vállalkozó, Lajosmizse:
Családi gazdaságunk 2002 óta foglalkozik baromfitartással, brojlerneveléssel két telephelyen, és reméljük, 2019-től a 3. telephelyünket is beindíthatjuk.

Sikereinket nemcsak magunknak köszönhetjük, hanem ez egy csapatmunka, melyben az alábbi szereplőkkel dolgozunk: Naposcsibéinket a Gallus Kft.-től szerezzük be, akik évek óta folyamatos, megbízható minőséget szállítanak részünkre.

A takarmányt két gyártó cég szállítja, melyek közül az egyik a Ma-Ka Kft.

Legjobb eredményeinket 2018-ban a Ma-Ka- Kft.-nek köszönhetjük, mellyel folyamatos a szakmai kapcsolatunk. A sikerünk alapját emellett a kiemelkedő minőségű takarmányuk adja.

Szükségesnek tartom továbbá megemlíteni a legfontosabbat, hogy eredményeinket a lelkiismeretes munkatársainknak és a telephelyi menedzsmentnek is köszönhetjük! A következő évben mindenkinek sok sikert kívánunk!

Szilágyi János egyéni vállalkozó, Ömböly:
Vállalkozásom a pecsenyecsirke-nevelésre épült 2002-ben. Az akkoriban megvett termelőszövetkezet marhaistállójában kezdtünk el csirkéket nevelni. Ez egy emeletes istálló, melyet folyamatosan javítgattunk, átalakítottunk, és így értünk el a jelenlegi szintre. A telepen 39.000 db csirkét nevelünk egy rotációban. Telephelyünkön van kialakítva a Ma-Ka Kft. kísérleti istállója. Itt egy rotációban 3 fajta takarmányt tudunk összehasonlítani pontos mérések segítségével. Mindig a kontrolltáphoz viszonyítjuk a másik 2 tápsort. A kontrolltáp megegyezik a piacon lévő aktuális tápsorral.

A csirkék egyedi súlyméréssel vannak lemérve, heti rendszerességgel. Csak kakasivarú csibékkel dolgozunk. A heti mérések alapján számolunk: súly, fajlag, tömeggyarapodás, takarmányfogyasztás. A Ma-Ka Kft.-vel ez a közös együttműködés 2013 óta működik sikeresen.

Az ipari csirke nevelését a családommal és 2 alkalmazottal közösen végezzük. Igyekszünk maximális odafigyeléssel a lehető legjobb eredményeket kihozni a csirketartásból. A nevelés során mi a takarmányra támaszkodunk, ezért nem szoktunk kiegészítő vitaminokat, adalékokat itatni az állatainkkal. A 35 napos megszedést ma már alapnak kell venni, és általában 42-43 napra megy el az állomány. Így lehet sikeresen kihasználni az állatok genetikai potenciálját.

Szilágyi János

Szilágyi János: "A nevelés során mi a takarmányra támaszkodunk."

Szalai László egyéni vállalkozó, Kunfehértó:
1981-ben születtem Kiskunhalason, jelenleg Kunfehértón élek és gazdálkodom. 2010-ben Keszthelyen diplomáztam agrármérnökként. A vállalkozás 1994-ben alakult, víziszárnyas-tartásra lett kialakítva. 2012-ig tömőalapanyag-kacsanevelés folyt, az itt megnevelt állatok letömésre is kerültek. 2009-ben “Állattartó telepek korszerűsítése” jogcímen elnyert forrásból lett az új teleprész építve, illetve a meglévő korszerűsítve, melynek eredményeképp pecsenyecsirke-nevelés indult el.

A telep teljes egészében zárt tartásra állt át, és azóta kizárólag pecsenyecsirke tartása folyik. Jelenleg a telepen 110.000 brojlercsirkét állítunk elő egy rotációban.

Cégünk legfontosabb vevője a Hungerit Zrt. A csibéket a Ma-Ka Kft takarmányával etetjük. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a termelési eredmények is szépen alakulnak. A jó naturális és gazdasági eredményeket csakis a minőségben magas szinten lévő napos-takarmány és menedzsment hármas együttesével érjük el. Mindez kiegészül beszállítói oldalról a Ma-Ka Kft.-vel kialakult jó partneri együttműködéssel.

A telep auditálva van a Puszta Gold és a KFC által, így közvetett úton az általunk felnevelt baromfi a magasabb minőséget elváró piacokon is megtalálható. Jövőbeni terveim között szerepel kapacitásbővítés, melynek kivitelezési munkái 2019-ben megkezdődnek.

Szalai László

Szalai László: "A jó naturális és gazdasági eredményeket csakis a minőségben magas szinten lévő napos-takarmány és menedzsment hármas együttesével érjük el."

Csatári József egyéni vállalkozó, Kunfehértó:
A családi gazdaságként működő vállalkozásom kezdete a 2000-es évek elejére datálódik. Akkor még a régi marhaistállókban kezdtük a csirkék nevelését, melyet folyamatosan újítgattunk, és újabb épületeket építtettünk. A jelenlegi kapacitásbővítésünk során, ami a mai építkezési sajátosságokat figyelembe veszi, el fogjuk érni a 9000 m2 nevelőfelületet, ami 170.000 db csirke nevelését jelenti egy rotációban. Így évente 1 millió csirkét tudunk előállítani, amit a Ma-Ka Kft. takarmányával etetünk.

A jó alapanyagnak és takarmánynak köszönhetően a termelési eredményeink folyamatosan magas szinten vannak. A jelenleg a baromfitartók körében is ismert 400-as index-et is sokszor átlépjük. Remélem, hogy ezek a termelési mutatók a jövőben is tovább fognak javulni, mint ahogyan eddig is javultak. Meggyőződésem, hogy a Ma-Ka Kft. takarmányai is hozzá fognak járulni ezen céljaim eléréséhez.

Makra Zoltán, Makra Szárnyas Kft., Kömpöc:
2001-ben mezőgazdasági őstermelőként kezdtem meg önálló gazdálkodásomat Kömpöcön. 2009-től már egyéni agrárvállalkozóként gazdálkodom. Fő tevékenységem a nagyüzemi brojlercsirke nevelése 4000 m2 korszerű állattartó telepen, valamint víziszárnyas nevelése és húsmarha hízlalása.

A MA-KA Takarmánykeverővel 2018 májusában kezdődött az együttműködésem, előtte a saját takarmánykeverő üzememben állítottam elő a szükséges takarmányokat. Dercés tápot volt lehetőségem gyártani.

Makra Zoltán

Makra Zoltán: "Sikerült a 400-as BTI-álomhatárt elérni."

A termelési eredményeim összehasonlítása végett szerettem volna kipróbálni, hogy a saját keverésemmel szemben milyen eredményeket tudok produkálni. Korábban már tudomást szereztem a remek brojlerindex-mutatókról, amit a MA-KA Kft. által takarmányozott telepek elérnek. Az elvárásaim teljesültek, elégedett vagyok az utóbbi időszakban elért eredményeimmel. Sikerült a 400-as BTI-"álomhatárt" elérni. A takarmánykeverő munkatársaival rendszeres munkakapcsolatban vagyunk, tőlük  remek szakmai segítséget kapunk, ami tovább erősíti a Ma-Ka kft-vel való  együttműködésünket.