A holland Rabobank piacelemzőinek előrejelzése szerint a rovaralapú állati takarmányok iránti globális kereslet 2030-ra elérheti az 500.000 tonnát, ami a jelenlegi piaci forgalomnak az ötvenszeresét jelenti. Az ilyen takarmányok alkalmazására a Rabobank különösen a haltenyésztés területén lát lehetőséget, mivel azok a halak természetes tápláléknak tekinthetők – írja a topagrar.com.

tyúk

A rovarfehérje a tojótyúkoknak és a broilereknek takarmányozásában is jelentős szerepet kaphat – Fotó: pixabay.com

A rovarfehérje ára azonban egyelőre a legtöbb termelő országban tonnánként 3.500 és 5.000 euró között mozog, ami a halliszthez és a szójadarához viszonyítva nagyon magas. Éppen ezért az állattartók nem szívesen váltanának a kevesbé ismert takarmányokra. Például a halliszt átlagára a legutóbbi öt évben tonnánként 997 és 1.662 euró között mozgott. A Rabobank szerint azonban a rovarfehérje termelési kapacitásainak bővítésével az ár 2030-ig jelentősen (1.500-2.500 euró közé) mérsékelhető.

A halakon kívül a rovarfehérje a tojótyúkoknak és a broilereknek is természetes táplálékát képezi, így a rovaralapú takarmányok iránti kereslet emelkedésével kell számolni.

A kutyaeledelek évi 150.000 tonnára becsülhető forgalmában viszont az utóbbi években egy érdekes trend figyelhető meg: a kutyatápoknak az emberi táplálkozással azonos szintű minőségi követelményeket kell teljesíteniük. A rovar-alapú komponensek ezt bizonyítottan képes teljesíteni, ezért ezen a téren is sok a lehetőség.

Neked mi a véleményed a rovarok felhasználásáról az állati takarmányokban vagy az embernek szánt élelmiszerekben? Az Agroinform felmérésében elmondhatod!

Töltsd ki anonim kérdőívünket, és te is részt vehetsz a hírek alakításában.