Nálunk ez a versenyszám vagy extrém-sport(?) a mai napig nem honosodott meg, ellentétben a Brit-nemzetközösséghez tartozó országokkal szemben, ahol szinte minden évben megrendezésre kerül legalább egy országos verseny. Minden bizonnyal csak unalomüzésként, egymás közti rivalizálással vagy fogadásokból indulhatott, pontos dátum nincs a kezdetekre, de ha legalább 150 évet mondunk, biztosan nem esünk túlzásba. Ezúttal egy 28 éves angol "versenyző" próbál megdönteni egy 2021-es rekordot.


birkanyírás

Ezúttal a 28 éves walesi Lloyd Rees tesz rekordkísérletet – fotó: farminguk.com/news

Nagy állóképesség és profi tudás

Kétségtelen, hogy mindkettő szükséges, hiszen nemcsak bírni kell a 9 órás megfeszített versenyt - fizikailag és mentálisan egyaránt - hanem az állatok épségére és a lenyírt gyapjú minőségére egyaránt vigyázni kell. Tehát nem elég "megkopaszítani" a juhokat, annak a gyapjúnak úgymond feldolgozásra használhatónak is kell maradnia!

Egy tapasztalt walesi juhnyíró, Lloyd Rees (a fotón) még most augusztusban rekordkísérletet tesz arra, hogy kilenc óra alatt több mint 873 bárányt nyírjon meg, így megpróbálja megdönteni a jelenlegi, Stuart Conner által 2021-ben felállított 9 órás szóló brit báránynyírási rekordot.

Az ilyen versenyeken természetesen maximum 4 segítő is jelen lehet, akik a jószágokat úgymond kéz közé adják. majd a nyírást követően elvezetik őket, a versenyzőnek csak a nyírásra kell koncentrálnia.

Lloyd már fiatal korától kezdve versenyzett

Lloyd az apjával és a nagybátyjaival kezdte a nyírást otthon, majd 16 éves korában részt vett egy brit gyapjúnyíró tanfolyamon Greg Evansnél Llandrindod Wells közelében.

Lloyd már fiatal korától kezdve versenyzett, de hamarosan rájött, hogy több képzésre van szüksége, és több British Wool tanfolyamon való részvétel segített neki abban, hogy a tabellák alján lévő helyekről a győztes pozícióba kerüljön.

2012-ben, 18 évesen utazott először Új-Zélandra, és idén februárban tizedik szezonjáról tért vissza.

Lloyd így nyilatkozott: "Az elmúlt évtizedben a legjobban sikerült. Élvezem a nyírás fizikai és szellemi kihívásait. Külön kedvencem a más nyírókkal való versenyzés, mind a munkában, mind a kiállításokon. Amikor nem nyírok birkákat, akkor általában otthon gazdálkodom anyával és apával, és bármit elvégzek, amit édesapám kér."

juhok

A számára nagyon fontos jótékonysági szervezetnek gyűjt pénzt – fotó: pixabay.com

Amióta tagja volt a 2019-es brit rekordot felállító 4 standos csapatnak, ahol Lloyd 725 bárányt nyírt meg, azóta a szóló rekordot is célba vette, amelyről így nyilatkozott:

Az elmúlt két év a legjobban sikerült. Szeretném kihívás elé állítani magam, hogy megnézzem, sikerül-e a legtöbb bárányt megnyírnom egy hivatalos 9 órás munkanap alatt, miközben pénzt gyűjtök két, számomra nagyon fontos jótékonysági szervezetnek - a Parkinson's UK-nak és a Wales Air Ambulance-nek.

A rekordkísérletek kiváló lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásra

A fiatal nyíróknak adott tanácsáról így nyilatkozott:

Vegyenek részt minél több British Wool tanfolyamon, mivel a rossz beidegződések sokkal könnyebben jönnek, mint a jók, de ha megfelelő módon kezdik el a felkészülést, akkor az a jövőre nézve a jó irányba viszi őket. Fontos az utazás - is, ha komolyan gondolja valaki a nyírást, akkor ez elengedhetetlen.

Richard Schofield, a British Wool nyírási menedzsere szerint a rekordkísérletek kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy bemutassák azokat a magasan képzett egyéneket, akik az iparágat előreviszik. Mint az iparág egyik legfontosabb szerve, teljes mértékben elkötelezettek a bajnokok, mint ők képviselőik és nagyköveteik támogatása mellett. A szervezet örömmel támogatja Lloydot, hogy segítsenek neki, hogy elérje célját és sok sikert kívánnak neki.

Két jótékonysági szervezet - a Welsh Air Ambulance és a Parkinsons UK - javára zajlik majd az adománygyűjtés.

Forrás: www.farminguk.com/news