Nagyon rossz körülmények között tartják a szarvasmarhákat a volt Móra Ferenc Téesz területén. Van, hogy napokig nem látni szénát körülöttük – mondta az egyik balástyai tanyán gazdálkodó állattenyésztő. A férfi évek óta tart állatokat, az egyik megszűnt balástyai Tsz vezető állattenyésztőjeként dolgozott több mint harminc évig - számolt be minderről a délmagyar.


Mivel kevés az ennivalójuk, az erősebbek kiszorítják a gyengébbeket a széna közeléből. Ha egyáltalán kapnak valamit. A leggyengébbek már csak feküdni tudnak – mondta a férfi. A Balástya külterületén lévő szarvasmarhakarámban ottjártunkkor mintegy harminc-negyven állat ácsorgott, több valóban az oldalán feküdt vagy aludt.

Gond van néhány tehénnel Balástyán (képünk illusztráció) — fotó: Shutterstock

A gazdák szerint a marhák gazdája állatkínzást követ el. A marhákról készült fotókat elküldtük egy igazságügyi állatorvos szakértőnek.Nagyon rossz körülmények között tartják a szarvasmarhákat a volt Móra Ferenc Téesz területén. Van, hogy napokig nem látni szénát körülöttük – mondta az egyik balástyai tanyán gazdálkodó állattenyésztő. A férfi évek óta tart állatokat, az egyik megszűnt balástyai Tsz vezető állattenyésztőjeként dolgozott több mint harminc évig.

Nincsenek jó kondícióban az állatok. Különösen a bárány néz ki rosszul. Ettől függetlenül a fotók alapján azt mondom, hogy tartási körülményeik és kinézetük alapján nem beszélhetünk állatkínzásról – mondta a szakértő. Már érkezett egyébként bejelentés az önkormányzathoz is arról, hogy a szarvasmarhákat tartó török férfi nem megfelelően gondoskodik az állatairól – mondta lapunknak Ujvári László. A balástyai polgármester közölte, hogy ekkor hatósági állatorvos véleményét kérték ki az ügyben, aki szakvéleményében azt írta, hogy az állatok tartása megfelel az előírásoknak.