A 2024-es PREGA Állattartási és -tenyésztési szekciója amellett, hogy megtartja a korábbi évek állattenyésztési szekcióinak jó hagyományait és gyakorlatait, új színekkel és üzenetekkel jelenik meg, tovább gyarapítva azt a palettát, amit a napi gazdálkodás eredményessége, jövedelmezősége érdekében az állattenyésztési ágazat felhasználhat.

csibe

Bevált precíziós technikákat ismerhetnek meg a PREGA résztvevői 2024. február 7-én, az egész napos Állattartási és -tenyésztési szekcióban – Fotó: Shutterstock

A PREGA-n erre lehet számítani:

 • az eredménycentrikusság, annak termelésben megjelenő összes vetületével (pénzügyi, mennyiségi, minőségi, termelés biztonsági, tervezhetőségi, munkaerő kímélő),
 • hazai és bárki számára elérhető megoldások bemutatása,
 • felhasználók bevonása az előadásokba, a lehetőségek és megoldások körbejárása kerekasztal-beszélgetések során.

Új megközelítés

A gyakorlati, mindennapi termelés lesz a fókuszban: az állattenyésztési ágazatban az állatok tartása, felnevelése és a napi termelés.

Az idén megalakult Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesülettel közösen zajlik a szervezés.

"Bemutatjuk, hogy az állattenyésztési ágazat is ott tart a digitális agrárgazdaságban, ahol a növénytermesztés, még ha ez nem is kap akkora médiafigyelmet, mint a növénytermesztési ágazat." Minderre garancia a számtalan előadás, gyakorlati szakember és tapasztalatok átadása, és talán nem utolsó sorban a szekció két, gyakorlott szakmai vezetője és moderátora: Dr. Halas Veronika és Dr. Pajor Gábor.

Gazdag program ígérkezik, amelyben az állatfajok és a termelési irányok változatosságával csak az eredményes megoldások változatossága vetekszik.

Pajor Gábor

Dr. Pajor Gábor, a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület elnöke – Fotó: Agroinform

Várható előadások (a program bővül):

 • Dr. Szabari Miklós Gábor a Lely és a napi gyakorlatban használó termelők bevonásával bemutatja, hogy miért lehet olcsóbb és jobb a robotfejés, mint a hagyományos. Azért, mert a robotfejéses istállóban minden az állatért van és nem a technológia, hanem az állatok élettani igényeit kell kielégíteni, amit azok egészséggel, következményesen stabilabb, magasabb termeléssel és jobb minőséggel hálálnak meg. Az előadás keretében konkrét példákat és számokat is láthatnak a már évek óta hazai környezetben alkalmazott megoldásról.
 • Az AgroVIR nagy fába vágta a fejszéjét: immár az állattenyésztési ágazat számára is informatikai platformot biztosít. Ehhez erős alapot szolgáltat számára az, hogy a tömegtakarmány-előállítás adatkezelésében jelentős hazai területet lefed, és tudjuk, hogy a takarmánynövény termesztők többnyire állatokat is tartanak, hogy takarmánynövényeik hozzáadott értékét növeljék azok gazdaságon belüli felhasználásával. Hová jutottak, min javítottak és milyen tapasztalatokat szereztek?

tehén

Az állatok élettani igényeit kell kielégíteni, amit azok egészséggel, következményesen stabilabb, magasabb termeléssel és jobb minőséggel hálálnak meg – Fotó: Shutterstock

 • Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) előadásában további összefoglalókat hallunk és látunk a hazai és nemzetközi precíziós állattartási állapotokról és trendekről, amely főleg azok számára hasznos, akik úgy gondolják, hogy nem jött még el ennek az ideje. De igen, eljött, és már javában és széles körben használják is azokat, ideje azoknak is bekapcsolódni, akik még ezt nem tették meg.
 • Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) folytatja sikersorozatát, amelyben további példákon és eredményeken keresztül mutatja be, hogy lehet eredményesen és gazdaságosan bevezetni a precíziós megoldásokat az intenzív, legeltetésre alapozott húsmarha-tartásban.
 • Bepillantást nyerhetünk az igazi high-tech megoldásokba a Medicopus vágóhidakon alkalmazott computertomograph megoldásaiba, amelyek igazi alkalmazott tudományos eredmények, biztosítva az objektív vágóállatvizsgálatot és elszámolást.
 • Az antibiotikumok és hozamfokozók kivezetésével új utakat kell keresni és járni. Erre mutat példát a Vitamed posztbiotikumaival (eddig még csak a probiotikumokról hallottunk), valamint az AHV Hungary, akik egy teljesen új megelőző megoldást mutatnak be a borjúkori hasmenés gyors és drasztikus visszaszorítására, amelyet több éve használ a Jászárokszállási Kossuth 2006 Zrt., amelynek eredményeit hiteles forrásból, Kiss László ágazatvezetőtől hallhatjuk.
 • A kamerás megfigyelések és eljárások az állatok megfigyelésében egyre nagyobb szerepet kapnak, mert egyre pontosabbak és egyre olcsóbbak, így terjed ipari felhasználásuk. Erre mutatnak példát a Birdwatcher szárnyasok, és a Serket sertések esetében
 • A precíziós koca- és hízótakarmányozás kötetlen tartásban megvalósulhat egyedi és drága etetők nélkül is, ilyenek persze szükségesek a fiaztatókban, de mi a helyzet azon kívül? Megoldható? Igen, meg, méghozzá úgy, hogy a sertésistállóban nyugalom, csend és kiegyensúlyozott, egészséges állatok pihennek vagy éppen esznek. Hogyan lehetséges ez? Bemutatja Parádi Balázs, saját telepi eredményeit ismerteti Kuszinger Anita (Kaluterm Kft.).
 • Ott lesznek a tartástechnológia képviselői is, akik más szakmákból érkezve felismerték a gyakorlati igényeket és megtalálták azok megoldási módjait is, mint Kövesdi József az Okosfarmtól vagy Székely Balázs a RISKA képviseletében, aki nem a telepirányítási rendszert ismerteti, hanem tejelő tehenészetek hőstressz problémáira mutat megoldást
 • Előadóink között üdvözölhetjük Czompó Krisztiánt is, aki a Bábolna-Bonafarm takarmányozási újdonságait ismerteti.

Az állattartási- és tenyésztési szekció 2024-ben egész napos programmal érkezik február 7-én!

A PREGA időpontja: 2024. február 6-7-8.

A PREGA helyszíne: Budapest, Aquaworld Resort ****, Konferencia Központ

Biztosítsd be a helyed a PREGA-n most!

Kedvezményes jegyekért kattints IDE!

Jelentkezz!

PREGA

Kiállítók/előadók – folyamatosan bővül:

Tomelilla Kft. / Agmatech Kft / Gordius Solutions Tender Kft. / DAS-GEOD Kft. / Derby-Túr Kft. / STUDIUM GROUP 2020 Kft. / Valkon 2007 Kft. / Omikron Informatikai Kft. / Plantadrone Kft. / Techwave / Senit Kft. / Timac AGRO HUNGÁRIA Kft. / Vertinetik / Kertcenter Kft. / T-Markt Kereskedőház Kft. / Vaderstad Kft. / Agrobook / Precision Planting LLC / Sencrop S.A.S / Légtér.hu Kft. / ABZ Drone Kft.

A programváltozás jogát a szervezők fenntartják.