Az Alltech egy új metaanalízis eredményeit tette közzé a Poultry Science folyóiratban, amely a mikotoxinoknak a brojlercsirkék termelékenységére gyakorolt hatását, valamint az élesztő sejtfal kivonatok (YCWE, Mycosorb®, Alltech, Inc., KY) mikotoxin-kitettség esetén történő alkalmazásának a brojlerek teljesítményét, túlélését és környezeti fenntarthatóságát érintő kedvező hatásait mutatja be. A brojlertenyésztéssel kapcsolatban most először készült ilyen jellegű vizsgálat, melynek során a metaanalízis keretében 25 tanulmányt végeztek 11 országban, összesen 10 307 madárral.

A metaanalízis során egyrészt azt vizsgálták, hogy a mikotoxinok milyen hatással vannak a madarak teljesítményére és hatékonyságára a testtömeg-gyarapodás (BWG), a takarmányfelvétel (FI), a takarmányhasznosítás (FCR), az Európai Broiler Index (EPEF) és az elhullás tekintetében, másrészt pedig azt, hogy a Mycosorb etetése hogyan befolyásolja ezeket a paramétereket mikotoxin-kitettség esetén. Megbecsülték továbbá azt is, hogy a mikotoxinok által a brojlertenyésztéshez köthető „karbonlábnyom” hogyan változik a Mycosorb használatával.

Az Alltech egy új metaanalízis eredményeit tette közzé, amely a Mycosorb alkalmazásának a brojler csirkék teljesítményére, túlélésére és környezeti fenntarthatóságára gyakorolt pozitív hatásait mutatja be.

Az Alltech egy új metaanalízis eredményeit tette közzé, amely a Mycosorb alkalmazásának a brojler csirkék teljesítményére, túlélésére és környezeti fenntarthatóságára gyakorolt pozitív hatásait mutatja be.

„Ha az állatok mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztanak, csökkenhet a teljesítményük és hatékonyságuk, nőhet a mortalitás és a szén-dioxid-kibocsátás, ami a gazdaság termelékenységének és jövedelmezőségének csökkenéséhez vezethet” - mondta Dr. Alexandra Weaver, az Alltech® Mikotoxin Menedzsment csapatának globális technikusi segítségnyújtásért felelős vezetője. „Ez a metaanalízis azonban megerősíti azt, hogy a Mycosorb hatékony megoldás arra, hogy minimalizáljuk a mikotoxinoknak a brojlerek teljesítményére és egészségére gyakorolt hatását, valamint hozzájárul a termelés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez."


A mikotoxinok jelentős (p <0,05) hatásai a madarak teljesítményére és hatékonyságára:

  • Alacsonyabb testtömeg-gyarapodás a mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó madarak esetében a kontrollcsoporthoz képest (-217,20 gramm, átlagos hizlalási időszak 35,5 nap)
  • Magasabb takarmányhasznosítás a mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó madarak esetében a kontrollcsoporthoz képest (+0,12)
  • Alacsonyabb takarmány felvétel a mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó madarak esetében a kontrollcsoporthoz képest (-264,44 gramm)
  • Alacsonyabb  Európai Broiler Index( EPEF) a kontrollcsoporthoz képest (-59,36)
  • Magasabb mortalitás a mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó madarak esetében a kontrollcsoporthoz képest (+2,07%)

Ha mikotoxin-szennyezettség esetén az állatok Mycosorbot is kaptak, az alábbi jelentős (p <0.05) hatások voltak tapasztalhatók:

  • Megnövekedett teljes testtömeg-gyarapodás a mikotoxinnal szennyezett étrendhez képest (+65,48 gramm, átlagos hizlalási időszak 35,5 nap)
  • Alacsonyabb takarmányhasznosítás a mikotoxinnal szennyezett étrendhez képest (-0,05)
  • Megnövekedett teljes takarmányfelvétel a mikotoxinnal szennyezett étrendhez képest (+99,39 gramm)
  • Magasabb Európai Broiler Index(EPEF) a mikotoxinnal szennyezett étrendhez képest (+16,81)
  • Alacsonyabb mortalitás a mikotoxinnal szennyezett étrendhez képest (-1,74%) A Mycosorbbal etetett madarak elhullási mutatója megegyezett a mikotoxinnal nem szennyezett takarmányt fogyasztó kontrollcsoportban lévő madarakéval.

A környezetre gyakorolt hatás Mycosorbbal és anélkül

Egy 100 000 madárból álló brojlertenyészetben végzett szimulált életciklus-elemzés rámutatott arra, hogy a Mycosorb hogyan tudja mérsékelni a mikotoxinok által okozott „karbonlábnyom” növekedést. Az alábbiakat eredményezte az, ha a mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó madarakkal Mycosorbot is etettek:

  • Több eladható madár (+1 740)
  • Nőtt az előállított élősúly (+11,1 tonna)
  • Csökkent a madarankénti CO2 kibocsátás (-0,12 kg CO2-egyenérték/madár)
  • Csökkent az élősúly (LW) kilogrammonkénti CO2 kibocsátás (-0,10 kg CO2-egyenérték/LW kg)
  • Csökkent a vágott baromfi kilogrammonkénti CO2 kibocsátás (-0,14 kg CO2-egyenérték/  vágott csirke kg)

A 100 000 madárra nézve ez összesen 25,41 tonna csökkenést jelent a CO2-egyenérték tekintetében, ami harminc transzatlanti oda-vissza repülő járatnak, vagy tizenhét gépkocsi éves használatának felel meg.

„A gabonafélék és takarmányok vizsgálatai továbbra is azt mutatják, hogy a mikotoxinok világszerte állandó jelleggel jelen vannak az állati takarmányokban, és, ahogyan azt a jelen tanulmány is kimutatta, ez nemcsak az állatok egészségére és teljesítményére van hatással, hanem az állattenyésztés környezeti fenntarthatóságára is” - mondta Nick Adams, az Alltech Mikotoxin Menedzsment ügyvezetője. „Mivel a mezőgazdaság igyekszik csökkenteni szénlábnyomát, egyértelmű, hogy az állattenyésztési műveletek termelékenységét javító takarmánykiegészítők használata egyike azon eszközöknek, amelyek hozzájárulhatnak e célok eléréséhez."

A jelen metaanalízis igazolja azt, hogy mikotoxin-szennyezettség fennállása esetén a Mycosorb hozzájárul a teljes fehérjetermelés növekedéséhez, a jövedelmezőség javításához és a brojlertenyésztés környezetet terhelő hatásának csökkentéséhez. A Mycosorbbal és a metaanalízis adataival kapcsolatos további információkért látogasson el a www.knowmycotoxins.com/mycotoxin-mitigation/mycosorb-a/ weboldalra.