A BIOMIN legújabb terméke, a Digestarom DC a növényi kiegészítők legújabb generációjaként mutatkozott be Herceghalomban a hazai szakmai közönség előtt. Már gyakorlati tapasztalatokról és eredményekről is beszámoltak az új termékkel kapcsolatban.

Kihívások a sertéságazatban

2022-től az Európai Unió tagállamaiban bevezetik a malacok cink-oxid mentes takarmányozását – és ezzel párhuzamosan a sertéstartóknak és a -tenyésztőknek folyamatosan törekedniük kell arra is, hogy az antibiotikumok alkalmazását minél inkább csökkentsék.

A Bonafarm Mezőgazdaság sertéságazatának szakemberei vizsgálatot végeztek annak érdekében, hogy megtudják, milyen mértékben változik a malacok teljesítménye antibiotikumok és cink-oxid nélkül. Az eredmények azt mutatták, hogy a takarmányozás területén koncepcióváltásra van szükség, amely során olyan takarmánykiegészítőket is érdemes lehet használni, amelyek korábban még nem kerültek be a technológiába.

Az első kipróbált és kísérletbe állított takarmánykiegészítő a BIOMIN Digestarom® DC terméke volt. A kísérletben 2 x 400 malacot vizsgáltak –egy Digestarom® DC-vel is takarmányozott-, valamint egy hagyományos technológiával etetett kontroll csoport beállítása mellett.

"A Digestarom® DC-vel kiegészített takarmányozás eredményeként – a kontroll csoporttal szemben – a malacok takarmányfelvétele, testtömeggyarapodása és fajlagos takarmányértékesítése is javulást mutatott. Sőt, a kiesések mérséklése is sikeresnek bizonyult, amely számunkra kiemelten fontos kritériumnak számított a kislétszámú vizsgálataink során" – nyilatkozta Tenke János, a Bonafarm Mezőgazdaság sertéságazati takarmányozási vezetője.

A malacnevelés során bizonyított eredmények mellett fontos kiemelni, hogy a Digestarom az összes haszonállatfaj esetében jótékony hatású.

malac

A kísérletben a Digestarom® DC-vel etetett malacok takarmányfelvétele, testtömeggyarapodása és fajlagos takarmányértékesítése is javulást mutatott (a kép illusztráció)

Ismerjük meg jobban a Digestarom® DC-t!

A növényi eredetű termékek a természetes hozamfokozóknak egy olyan csoportja, melyeket takarmányadalékként használnak. Ezek különböző gyógynövényekből, fűszerekből és egyéb növényekből származnak. Sok más egyéb jótékony hatásuk mellett, mint például a takarmányfelvétel javítása, a növényi eredetű adalékok stimulálják az emésztési folyamatokat is. Képesek csökkenteni a hasmenés előfordulását, köszönhetően az összetevők baktériumellenes, antioxidáns, vírusellenes vagy nyugtató hatásának.

Összességében a növényi eredetű takarmányadalékok bekeverése a bélflóra összetételének javulását eredményezheti.

A BIOMIN széles körben elismert, mint a világ egyik vezető növényialapú takarmány-adalék gyártója. 30 év kutatás – fejlesztés, valamint világszerte több mint 150 kutató intézettel való együttműködés eredményeként a BIOMIN Digestarom® DC terméke a növényi kiegészítők következő generációja.

Jobb emésztés a jobb takarmány-értékesülésért

A Digestarom® speciálisan összeállított fitogén termék, melyet az emésztés elősegítésére és a takarmány-értékesülés javítására fejlesztettek ki, kombinálva az egyedülálló ízesítő és biológiailag aktív tulajdonságokat. A Digestarom® használható baromfi, sertés, kérődző, hal és garnélarák takarmányában csakúgy, mint a társállatok tápjaiban.

Melyek a Digestarom főbb előnyei?

  • ösztönzi a takarmányfelvételt
  • a takarmány tápanyagainak (különösen a fehérjék) hatékonyabb hasznosítása
  • javítja a takarmányhasznosulási arányt és a növekedési erélyt
  • csökkenti a megbetegedések és elhullások számát
  • növeli a jövedelmezőséget
  • nincs káros mellékhatás és élelmezésegészségügyi várakozási idő sem

A Digestarom hatásmechanizmusa

A stresszfaktorok, mint a választás, takarmányváltás, környezeti változás vagy áthelyezés csökkent takarmányfelvételhez, optimálistól elmaradó emésztéshez és a tápanyagok gyenge hasznosulásához vezethetnek. Mindezek a tényezők negatívan befolyásolják az állatok teljesítményét és a takarmány-értékesülést. Kiegyensúlyozott és enyhe ízesítésének köszönhetően a Digestarom® növeli a kereskedelmi tápok ízletességét, ezzel ösztönözve a takarmányfelvételt. Ezen túlmenően,

a Digestarom® befolyásolja a felszívódást és a takarmány tápanyagainak hasznosulását, ezzel segítve elő az emészthetőséget és a takarmány-értékesülést.

Az aktuális, sejtszintű kutatások kimutatták, hogy a takarmánykiegészítő visszafogja a bélbeli gyulladásos folyamatokat beindító transzkripciós faktor, az NF-κB termelődését. Ezzel párhuzamosan a Digestarom® fokozza az Nrf2 transzkripciós faktor termelődését, mely a gyulladásgátló és antioxidáns folyamatokért felelős a testben.

A Digestarom® portfolió két alapvető termékcsaládot kínál:

  • Fajspecifikus megoldások, eltérő formulákat kínálva a különböző termelési fázisban lévő állatok igényeinek kielégítésére, a különböző ízlésbeli preferenciáikat és bioaktív tulajdonságaikat szem előtt tarva.
  • Több fajra kiterjedő megoldások, melyek a fitogén anyagok elsődleges biokatív tulajdonságaira összpontosítanak, egy fő formulát kínálva a különböző állatfajok számára.