A sertéstoronyházat az EKSEKO cég működteti az észtországi Viljandiban. Az építményt orosz mérnökök tervezték a 70-es években és elsősorban a nagyobb szentpétervári/leningrádi terület ellátására szolgált a keleti blokk összeomlása előtt.

A 90-es évek elején a hizlaló létesítményt egy finn konzorcium vásárolta meg és a komplexum a mai napig működik. Az észtországi üzem nagyjából megegyezett az immár használaton kívüli szász-anhalti sertéstoronyházzal.

sertés

2023-ban a teljes észt sertésállomány csupán csak 275 000 állat volt – forrás: Pixabay

Míg a németországit felszámolták, az észtországi hizlaló létesítményt és a sertéstoronyházat korszerűsítették és bővítették. Az EKSEKO a balti államok legnagyobb sertéshizlaló üzeme és az észt Rakvere Lihakombinaat húsfeldolgozó fő hússzállítója. A vállalat szerint évente akár 280 000 sertést is termelnek a teljes EKSEKO üzemkomplexumban, amelyből mintegy 50 000 állatot magában a létesítményben hizlalnak.

A fennmaradó 230 000 malacot az ország más hizlaló gazdaságaiba értékesítik és ott hizlalják. 4 hónap elteltével a szerződéses partnerek visszaszállítják a felnőtt hízósertéseket a csoporthoz tartozó Rakvere húsfeldolgozó üzembe. A monstre létesítmény jelentősége nyilvánvaló, ha figyelembe vesszük,  hogy 2023-ban a teljes észt sertésállomány csupán csak 275 000 állat volt.

Forrás: agrarheute