A Wiesenhof, német piacvezető baromfikonszern bejelentette, hogy a hizlaláshoz használt szóját jelentős arányban rovarokból készült őrleménnyel szándékozik helyettesíteni – írta meg a spiegel.de.

A cég megvalósítható és egyben költségtakarékos megoldásnak tartja a rovar alapú fehérjetakarmányok alkalmazását, amelyet egyelőre alternatívaként kezel, a szója kiváltását fokozatosan tervezik megvalósítani, annak pontos ütemezéséről még nincs döntés.

baromfi

A rovar alapú fehérjetakarmányok alternatívaként szolgálnak a szójával szemben – fotó: Shutterstock

„Célunk az, hogy a szóját a baromfitakarmányokon belül, amennyire lehetséges, kiküszöböljük” – mondta Peter Wesjohann, az anyavállalat vezérigazgatója, aki egyben a cég kanadai partnerén keresztül kívánja rendezni a rovaralapú takarmányok hasznosítását, illetve engedélyezését.

A tervezett váltásban a brazíliai esőerdők nagymértékű irtásával kapcsolatos kritikák is erősen közrejátszottak. Ez a megoldás minden bizonnyal javítaná a baromfihús-termelés jövedelmezőségét, mivel a rovarok táplálására hulladékokat lehet felhasználni.

Korábban a rovarok takarmányozási hasznosítását a BSE- (kergemarhakór) válságra való tekintettel az EU szabályok nem tették lehetővé.

A rovarok közül fehérjeforrásként többek között a fekete katonalégy jöhet számításba, amelynek lárváit élelmiszer-hulladékokon lehet tenyészteni. Két kilogramm hulladékból átlagosan egy kilogramm fehérjeőrleményt lehet előállítani.