Diego Vicente da Costa, az UFMG professzora és más állatélettani szakértők szerint az egygyomrú állatoknál (beleértve a halakat és a háziszárnyasokat) az ilyen takarmányok tápértéke és felhasználhatósága az évek óta végzett kísérletek által bizonyítást nyert, ezért nem igényel további kutatást – olvashatjuk a pigprogress.net angol hírportálon.

Sőt, az eddigi vizsgálatok szerint a rovarok esetében a takarmánykonverzió kedvezőbb a hagyományos (növényi) alapanyagoknál, mivel a rovarok teste az utóbbiaknál több lipidet, vitamint ásványi anyagot tartalmaz, és általában könnyebben emészthető.

A felhasználás akadályát a nagyüzemi rovartenyésztés és az adagolás technikai kivitelezése jelentheti. A fekete-katona légyből vagy hangyákból készült őrlemény pl. a szójaalapú sertés- és baromfitápok alapanyagainak jelentős részét kiválthatná.

baromfi

A felhasználás akadályát a nagyüzemi rovartenyésztés és az adagolás technikai kivitelezése jelentheti – fotó: Pixabay

A rovaralapú takarmányok készítéséhez számos rovarfaj közül lehet válogatni. Az ENSZ 2014. évi felmérése 1600 olyan rovarfajt azonosított, amelyek állati takarmányozásra vagy emberi táplálkozásra alkalmasak lehetnek. A fent említetteken kívül főleg a lisztbogár, a sáskák és a tücskök jöhetnek számításba. Az ezekből készült őrleményeknek a takarmányokba való bekeverését – ahol erre szükség van – állatfajonként és korcsoportonként, illetve hasznosítási irányonként részletesen ki kell dolgozni.

A kérődzőeknél az ilyen megoldást inkább kerülni kell. Egyelőre azonban Brazíliában az egygyomrú állatok takarmányozása hagyományos forrásokból könnyen megoldható.